Naudojant kamienines ląsteles išauginti pirmieji smegenų audiniai  (3)

Japonijos vyriausybės remiamo mokslinių tyrimų instituto Riken mokslininkai panaudodami kamienines ląsteles sukūrė pirmuosius funkcionuojančius žmogaus smegenų audinius. Tai - didžiulis žingsnis į priekį, siekiant išgydyti platų spektrą neurologinių degeneracinių negalių, pradedant insultu, baigiant išsėtine skleroze ir paralyžiumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, gali būti, jog šiuos audinius pavyks išauginti naudojant neembrionines kamienines ląsteles, dėl ko šiuos tyrimus galės plėtoti ir kitos pasaulio šalys.

Veikiančio audinio, o ne pavienių ląstelių sukūrimas yra svarbus žingsnis, nes audinių transplantai leidžia padidinti paciento pasveikimo tikimybę. Kol kas Riken mokslininkai smegenų žievės audiniams auginti daugiausia naudoja embrionines ląsteles, dėl kurių visame pasaulyje vyksta didžiulė moralinė ir etinė konfrontacija. Tačiau mokslininkai teigia, jog jiems dalį ląstelių pavyko sukurti dirbtiniu būdu, naudojant suaugusių žmonių ląstelių kultūras, išgautas, pavyzdžiui, iš odos. Jei tai pasitvirtins, bus įveiktos paskutinės kliutys, trukdžiusios laboratorinėmis sąlygomis užauginti smegenų audinius ar net pačias smegenis.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)