Antarktida mokslininkus stebina gyvūnijos gausa  (0)

Surašę Antarktidoje esančių Pietų Orknio salų pakrančių gyvūniją, D. Britanijos ir Vokietijos mokslininkai stebisi jos gausa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komanda iš D. Britanijos Antarktikos tyrimų stoties (BAS) ir Hamburgo universiteto (Vokietija) tyrinėjo Antarktidoje esančių Pietų Orknio salų pakrantėse egzistuojančią gyvūniją, rašo BBC.

Tyrėjai suskaičiavo daug iau nei 1,2 tūkst. rūšių, iš kurių penkios mokslininkams mažai žinomos. Tarp jų – gyvūnai, panašūs į samanas, ir jūriniai vėdarėliai.

Tyrimas aprašytas žurnale „Biogeography“.

„Tai yra pirmas kartas, kai Antarktidoje buvo taip išsamiai ištyrinėta kuri nors sritis. Taip išsamiai to nebuvo padaryta jokioje poliarinėje srityje“, – teigė mokslininkas Davidas Barnesas iš BAS.

Iš viso buvo rastos 1224 rūšys, iš kurių 1026 gyvena vandenyje (tarp jų kirminai, vėžiagyviai ir moliuskai).

„Įprasta manyti, kad gyvūnijos gausu atogrąžų klimato regionuose, kur šilta. Iš dalies taip yra todėl, kad mes dažniausiai pastebime gyvūniją ant žemės, o Antarktidoje matome tik ledą.

Tačiau būtent čia vandens gyvūnija yra nepaprastai gausi. Rūšių Pietų Orknio salų pakrantėse yra kur kas daugiau nei Galapagų salų (Ekvadorui priklausančios, Ramiajame vandenyne esančios salos) pakrantėse“, – BBC žinioms sakė D. Barnesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)