Žmonijos šiukšlės plinta po Saulės sistemą  (18)

Kosminėse stotyjes gyvenantys astronautai šiukšlių išnešti į įprastinį konteinerį negali, todėl jos tiesiog kaupiasi kosminėje stotyje. Tačiau kas per daug, tas nesveika: mokslininkai baiminasi, kad besikaupiantys šiukšlių kalnai gali imti kenkti astronautų sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiukšlių išmetimas kosmose iki šiol tebėra opi problema: trumpų misijų metu kol kas visos šiukšlės kartu su astronautas grįžta į Žemę. Išskyrus rusiškas šiukšles, mat Rusijos kosmoso užkariautojai per daug nesuka galvos ir jas tiesiog sudegina Žemės atmosferoje.

Problemėlė atrodo maža, bet vis tik erzinanti: jei tiesiog išmesi šiukšles lauk, jos niekur nedings, o suks orbitą aplink kosminę stotį. O jei išmesi jas kiek toliau, labai gali būti, kad jos nusės ant kitos planetos.

„Paprastai, kai žmonės galvoja apie šiukšles kosmose, visi prisimena scenas iš „Žvaigždžių karų“, kur didžiuliai šiukšlių sūkuriai tiesiog plaukioja po kosmosą. Ką gi – tai yra visiška tiesa“, - sako Jeanas Hunteris, „ORBITEC“ profesorius.

Tad specialistas NASA‘i pasiūlė išeitį: sukurti tokią kosminę „šiukšliadėžę“, kuri visas šiukšles perleistų per karšto oro gūsį ir padarytų jas visiškai bekvapes, absoliučiai sausas ir lengvas. Tuomet būtų kur kas lengviau jas „sandėliuoti“, o kosmonautai galėtų nebesibaiminti nemalonių kvapų ir nebemėtyti šlamšto į erdvę.

„Mes nežinome, ar Marse yra gyvybės. Bet tikrai žinome, kad mūsų šiukšlės jau teršia šią planetą“, - sako J.Hunteris.

Žinoma, astronautų išmestos šiukšlės toli gražu nėra pagrindinis orbitinių šiukšlių šaltinis – čia vyrauja nebenaudojamų palydovų, sudužusių erdvėlaivių detalės. Tačiau tiek vienu, tiek ir kitu atveju situacija reikalauja sprendimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Eglė Gerulaitytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: