Elektros nenaudojantis šaldytuvas šaldo... ugnimi

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vIliTo 2008-12-11 10:51
Nesuprantu kas chia gali but nelogishko, kaitinant ishsiskiria energijos kiekis, kuris atiduodamas shaldymui(analogishka paprastuose shaldytuvuose, tachiau ten vartojama "uzhbaigta" energija - elektra). Elektros energija ar shilumos energija vistiek lieka energija. Papraschiau sakant, vienos rushies energija pakeichiama kitos rushies energija. Kas nesupratot? P.S. Manau, straipsnio pavadinimas shiek tiek klaidinantis, na bent jau patraukia demesi. Ishties jis neshaldo ugnimi, o ja naudoja, shaldydamas.
Anonymous 2008-12-11 12:43
Atejas, pirma išsiaiškink kaip veikia paprastas šaldytuvas Šiluma, kuri yra išskiriama paprasto šaldytuvo, yra paimama iš pačio šaldytuvo vidaus. vIliTo, šaltis yra "energijos trūkumas", tai apie kokias čia energijų rūšis kalbi? "kaitinant ishsiskiria energijos kiekis, kuris atiduodamas shaldymui(analogishka paprastuose shaldytuvuose, tachiau ten vartojama "uzhbaigta" energija - elektra)" Ta energija (šiluma) paprastam šaldytuve nėra išgaunama kažkokiu kaitinimo elementu - ji yra paimama iš kameros. Jei dar sunku įsivaizduoti, tai pabandysiu paaiškinti taip: turime dėžę, kuri yra padalinta į dvi dalis - a ir b. a pusėje esančios molekulės atiduoda savo energiją b pusėj esančiom molekulėm. b pusės molekulės energijos neatiduoda a molekulėm. Tai gaunasi kad energija teka tik į vieną pusę. Vienoj pusėj jos mažiau (čia šalta), kitoj daugiau (čia šilta). O dabar pagalvokit kaip laužas (dar didesnis šilumos šaltinis) galėtų priversti atidavinėti tą energiją tam pačiam laužui
Atejas 2008-12-11 15:11
Kaip veikia saldytuvas as zinau, antraip cia nerasyciau. Tik nereikia pamirst, kad saldytuvo sieneles nors ir mazai, bet laidzios silumai ir saldytuvo naudingumo koeficientas toli grazu ne 100%. Vat ir gaunam kad galutiniam variante "saltas baldas" kambari sildo
Anonymous 2008-12-11 16:01
Kažkada seniau buvau radęs aprašymą kaip iš dviejų indų padaryti šaldytuvą per karščius: du indai vienas kitame, o tarpas užpildytas šlapiu smėliu. Smėlis įkaitęs garuoja ir vidiniam inde dėl kažkokių ten išretėjimų ima šalti. Gaila kad tik žiemą prisimenu kad reikia išbandyti tą išradimą... gal jis nėmaž neveikia. Gal straipsnyje aprašytas šaldytuvas irgi panašiu principu veikia?
Anonymous 2008-12-11 19:10
pradekimo nuo to, kad siam isradimui jau pora metu, priedo isradimas yra vienkartinis, ten pradeda veikti kazkokia reakcija, kurios pasekoje tam tikra laika sis produktas ir veikia, jos suaktyvinimas butent yra siluma. Tad del vargsu saliu, cia jau musu zurnalistu ismyslai. Sis produktas skirtas ispindejusiam vakarieciui =)
fraktalas 2008-12-11 20:08
Kaip viskas čia pas jus sudėtinga. Pabandysiu paprasčiau... Šaldytuvo veikimo principas prasideda nuo fizikos dėsnių: -Medžiaga virsdama iš skystos būsenos į dujinę, (arba energiją). -Šiluma visada pereina nuo šilto kūno prie šalto. Trys auksinės taisyklės. Dabar kaipgi veikia šaldytuvas ar tarime kondicionierius? Abiejų principas vienodas: Skystas freonas teka radiatoriumi ir garuoja, garuodamas jis sugeria energiją (šilumą viduje (buto ar šaldytuvo)), ties tam tikra riba jis virsta dujomis, kuriuos grįžta į kompresorių ir kuris suspaudžią jas iki skysčio ir atvėsina išoriniame radiatoriuje (atiduoda šilumą) , tada vėl teka į vidinį radiatorių. Ir taip ciklas kartojasi. Freonas naudojamas todėl, kad jo garavimo ir virimo temperatūros labai žemos. Bet galima naudoti ir gliukoli (vandens ir spirito mišinį), kalba eina apie dideles šaldymo mašinas. Beto kondicionierius ir, manau, kad šaldytuvas taip pat, paverčia tik 20-30% energijos šalčiu, o 70-80% - šiluma. Tai reiškia, jog šaldydami šaldytuvo vidų jūs labiau kaitinate virtuvę, nei šaldote baldo vidų. (1:5 kof.) Gal dabar aiškiau.
Anonymous 2008-12-11 20:29
O gal čia panaudotas koks nors specialus prazeodimio arba gadolinio magnetinis lydinys, pasižymintis magnetokaloriniu efektu?
Atejas 2008-12-12 13:56
Saunuolis fraktalas, rasom tau desimt balu.
fraktalas 2008-12-12 14:55
Tai vat klausimas lieka atviras: kas gi tai per medžiaga, o gal čia naudojamos kelios uždaros sistemos, kurios saveikauja tik tam tikru metu... To Atejas: