Organiniai šviesos diodai bus naudojami odos vėžiui gydyti  (3)

Organiniai šviesos diodai (OLED) ne tik pasižymi spalvos grynumu ir energijos suvartojimo efektyvumu - ateityje jie taip pat gali būti naudojami odos vėžiui ir uždegimams gydyti. Didžiosios Britanijos mokslininkų komanda šiuo metu kuria prie odos priklijuojamus ir laisvai nešiojamus OLED lipdukus, kurie netrukdys kasdieniam žmogaus gyvenimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susirgimų odos vėžiu skaičius sparčiai auga - padvigubėja kas 10-15 metų. Su juo bent kartą gyvenime "reikalų turėję" yra apie 15% Didžiosios Britanijos, 40% Amerikos ir net 75% Australijos gyventojų. Kiekvienais metais Didžiojoje Britanijoje 40000 pacientų išsivysto bazinių ląstelių karcinoma (angl. basal cell carcinoma, BCC); JAV kasmet šia liga suserga milijonas žmonių. Apie 90% visų BCC susiformuoja ant veido ir kaklo ir paprastai gydymui reikalingas pastovus lankymasis ligoninėse gydomosioms procedūroms atlikti.

Daugelis odos vėžio rūšių yra gydomi taikant šviesos ir vaistų derinius (vadinamoji fotodinaminė terapija). Deja, dabartiniai šviesos šaltiniai yra didelių gabaritų, dėl ko atliekant terapijos procedūras pacientai nemažai laiko turi sugaišti ligoninėse. Kompanija "Lumicure Ltd." tikisi šią technologiją patobulinti kaip šviesos šaltinį panaudodama OLED diodų masyvus. Atliekant tyrimus gamintojas bendradarbiauja su Didžiosios Britanijos Šventojo Andriaus (St. Andrews) Universiteto Organinių Puslaidininkių centro mokslininkais ir Ninewells ligoninės dermatologijos klinika.

OLED būtų pritvirtinami prie lipnaus pleistro, kuris būtų klijuojamas virš ligos pažeistos odos dalies. Tai būtų ne tik patogiau - tikėtina, kad tokios terapijos procedūras pacientas galėtų savarankiškai atlikti būdamas pas save namie. Kompanijos atstovai teigia, kad naujasis įtaisas pasirodys 2009 metų paskutinįjį ketvirtį. Taip pat užsimenama, kad kuriama panaši technologija odos uždegimams ir kitiems tokio tipo negalavimams gydyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)