Japonijos mokslininkai klonavo legendinį jautį  (8)

Ketvirtadienį Japonijos mokslininkai pranešė, kad sėkmingai klonavo jautį, kurio mėsa yra labai brangios rūšies, praneša AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt tai suteiks galimybes pardavinėti klonuotą jautieną. Prasidėjus Jaučio metams, mokslininkai paskelbė, kad jie 13 metų laikė užšaldytas jaučio vardu Yasufuku sėklides. Šis jautis yra Hida-gyu rūšies jaučių, augintų centrinėje Gifu prefektūroje, pirmtakas. Šių jaučių mėsa yra labai brangi.

Kinki universiteto ir Gifu galvijų tyrimo instituto mokslininkai teigia, kad nuo 2007 m. lapkričio mėn. iki 2008 m. liepos mėn. jie klonavo keturis Yasufuku jautukus, tačiau du iš jų vėliau mirė.

„Yasufuku sėklidės dešimt metų buvo užšaldytos be jokios ypatingos priežiūros“, teigė savo pranešime mokslininkų darbo grupė, pavadindama tai dideliu atradimu, kadangi paprastai klonavimui naudojami pavyzdžiai yra laikomi ypatingomis sąlygomis.

Japonijoje yra daugybė aukščiausios kokybės jautienos rūšių. Mėsai auginantys jaučius ūkininkai kartais savo galvijus masažuoja arba girdo juos alumi. Japonijos vyriausybėje svarstoma, ar vartoti klonuotą jautieną yra saugu. Pranešama, kad vyriausybė yra linkusi pritarti jaučių klonavimui. Praėjusiais metais JAV ir Europos valdžios įstaigos leido pardavinėti maistą, pagamintą iš klonuotų gyvulių mėsos.

Tačiau mokslininkų teigimu, šiuo metu jie nori panaudoti klonuotus gyvulius tam, kad ištirtų, kokios rūšies genai ir baltymų struktūros sudaro skanią jautieną, o ne tam, kad iš jų gamintų maistą.

Kinki universiteto mokslininkai tikisi progreso savo ambicingame ilgalaikiame projekte – jie nori atgaivinti išnykusius gyvūnus.

„Mūsų svajonė – sukurti mamutą, tačiau tai labai didelė svajonė“, – sakė Kinki universiteto profesorius Kazuhiro Saeki.

Norint atgaivinti didžiulį ledynmečio laikų gyvūną, mokslininkams reiktų rasti būdą, kaip implantuoti ląstelės branduolį į dramblio (kuris yra artimiausias šiuolaikinis mamuto giminaitis) kiaušinėlį ir tuomet implantuoti jį dramblio patelei į gimdą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: