Astronautų pusryčiams: šilkverpiai  (18)

Mokslininkai sukantys galvą, kaip į tolimiausius kosmoso kampelius nusiųsti astronautus, ligšiolei susidurdavo su mitybos problema. Ilgoms, kelis metus užtruksiančioms kelionėms paruošti maisto būtų praktiškai neįmanoma – maistą tektų užsiauginti čia pat erdvėlaivyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šilkverpiai gali tapti ateities tarpplanetinių kelionių maistu. Šie Kinijoje atrasti padarėliai gali būti pradėti vertinti ne tik dėl vertingos audinių medžiagos gamybos.

Šilkverpiam auginti reikia itin nedaug vietos, auga jie itin greitai, o ir ekskrementų palieką ne tiek daug. Ekskrementus vėliau galima naudoti kaip trąšą. Tiesa, šilkverpius irgi reiks kažkuo maitinti, jog jie sėkmingai augtų. Be to, neaišku, kaip juos paveiks nesvarumo būsena ir kosminio laivo aplinka.

Na, o jei viskas vyktų sėkmingai, tuomet tai būtų labai produktyvus maisto šaltinis. Šilkverpiuose gausu proteino. Amino rūgščių yra net dvigubai daugiau nei kiaulienoje ir net keturis kart daugiau nei kiaušiniuose ar piene.

Tyrimą atlikę Pekino mokslininkai tikina, net ir šilką, kuris sudaro 50% viso kokono svorio galima panaudoti maistui, tereikia jį atitinkamai chemiškai apdirbti.

Šilkverpiai maistui Kinijoje naudojami jau seniai, tačiau jiems tapus pagrindiniu maistu, astronautai per dieną turėtų suvalgyti per 170 kirminėlių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)