Gintas Rotulaitis. Perkūniškai interaktyvūs muziejai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vitas 2009-01-23 12:38
Nebera daugiau ka pridurti. Gintas Rotulaitis tik dar karta labai atsargiai ir motyvuotai atidengia lietuvos problemas. Pagarba tau Gintai. Nenoriu labai siandien krapstyti savo prisiminimu apie tai, kad lietuvoje vejo jegaines jus nepasistatysite geriausioje vietoje. Nes vejuotos oro zonos jau reservuotos valstybes. Jus netapsite valstybes partneriu alternatyvioje energetikoje, nes valstybe slepia faktus apie instaliuotas zmoniu jegaines ir nesuperka elektros. Jusu energija neatsipirks, nes lietuvoje neleidziama ikurti alternatyvios energetikos bendroviu ir sudaryti konkurencija. O ikurtos 5 imones yra tik priedanga, praktiskai nefunkcionuoja ir ju veikla kitokia. Jos prades veikti kai EU priverstinai lieps vystyti alt. energ. ir skirs milijardines lesas. Bus dar vienas grobstymas. Beje, ne uz kalnu. As puikiai zinau kaip gera turi saules elementus. Penkis metus domejausi nuo nulio. Dar 1998 metais sias technologijas bandziau diegti savo namuose. Siandien as jau net pamirsau kiek metu yra apsviestas kolidorius, tualetas ir mazasis kambarys. Planuoju apsviesti visa standartini 47 m2 buta. Gyvenu penktam aukste. Namas penkiaaukstis. Vasara net 8 val saule sildo saules elementus. Kai IAE pradeda ciaudeti, nelabai pajuntu. Kaimynai sedi patamseja, o mano kambarys sviesus, kompiuteris dirba. Investuokite i saules elementus dabar. Kiekvienais metais nors po 200 Lt. Pasinaudokite vokietijos patirtimi, kuomet is paziuros brangi technologija atsipirko tik todel, kad infliacija labai kelia produktus kainas, del to investicijos siandien yra brangesnes nei vakar.
zamzungas 2009-01-23 14:18
o sugalvojau 8) reikia rubus padengti tais sules elementais ir pri ju butu galima savo obilu prisijungt kad gerokai ilhgiau laikytu batarke o ar tiesa kad tradiciniu saules bateriju efektyvuma galima padidinti 500 kartu?
kionig 2009-01-23 14:35
Tai 500 kartus stipresne sviesa apsviesk
Anonymous 2009-01-23 14:43
Viskas būtų kaip ir gerai, bet nereikėjo politizuoti... Dabar kyla klausimas: "kas ir kiek už tai sumokėjo?"... P.s. reikėtų būti atidesniems...
Anonymous 2009-01-23 15:27
kad kas zino kur galima paskaityti kas manes laukia jei noreciau buti mokslininkas?
kionig 2009-01-23 16:33
Tamsus miskas
Anonymous 2009-01-23 19:29
Link panašaus muziejaus tipo bando eiti "Lietuvos Jūrų Muziejus", pradžia gera, bet ir toliau reiktų plėtoti tokia idėjas, nes palyginus su "Nemo", kuris padarė tikrai gerą įspūdi dar reikia labai daug padirbėti. Investicijas skirtas atominei elektrinei perdiversifikavus atsinaujinantiems energijos šaltiniams, kaip kad geoterminės, vėjo ar saulės jėgainės, būtų fantastiškas pasiekimas, kuris labai ar abejoju minkštapročių pramoninkų ir politikų galvose yra planas Z.
Anonymous 2009-01-23 23:45
labai geras straipsnis aciu autoriui
JAULER 2009-01-24 00:18
na straipsnis tikrai geras, ir matosi, kad žmogus turi platų požiūrį, nes dabar dažnai pastebiu teigimus, kad Lietuva yra blogiausia pasaulio šalis ir panašiai, kurie yra tikrai nesąmonė. Taip, turime problemų, ir tikrai nemažų, bet kas jų neturi? pažiūrėkime į vokietijos teismų sistemą, prancūzijos švietimo sistemą ir t.t. Mano manymų Lietuvai reiktų lūžio, kuris parodytų verslininkams, politikams, ir šiaip žmonėms, kad tokie muziejai naudingi, ir apskritai naujovės yra naudingas dalykas, reiktų žinoti, kad Lietuva nėra kažkoks neįmanomų galimybių kraštas, o kaip tik vieta, kur dar ekonomika nėra perkimšta viskuo, taigi, naujovės teisinsis. Na po truputį viskas pradeda judėti, tik norėtųsi greitesnio progreso. Taip pat reikia suvokti, kad ne mes valdžiai tarnaujam, o ji mums tarnauja. Aišku ši krizė viską pristabdė, bet krizė iš esmės turėtų tik patvarkyti kai kurias problemas (pvz iškreitpas statybininkų algas ir t.t.).
Anonymous 2009-01-25 16:38
Lietuvoje mokslo populiarinimo linkme labai teisingai juda Molėtų observatorija. Šalia įsteigtas etnokosmologijos mini muziejus po atviru dangumi, galima susitarti dėl apsilankymo ir paspoksojimo pro teleskopą. Astronomas, kuris gidu po dangų dirba, mielai atsako į kilusius klausimus. Tik nereikia drovėtis klausti. Labai smagi ir praturtinanti patirtis Būtų šaunu, jei moksleiviai vietoj kokios geografijos ar astronomijos pamokos ten nuvažiuotų - visai kitas noras pažinti atsiranda, kai prie "knyginių" dalykų prisilieti gyvai
Mantas 2009-01-27 13:01
Norėčiau pirmas pasiūlyti įkurti interaktyvų mokslo muziejų Lietuvoje. Geriausia vieta tam tiktų Technopolis Kaune, Aleksoto aerodromo teritorijoje.Gal būt, tai pati tinkamiausia vieta populiarinti mokslą ir naująsias technologijas. http://www.technologijos.lt/n/straipsni ... 227&t=&l=0 http://www.technopolis.lt/klasteriai/LT ... echnopoli/
Anonymous 2009-01-29 19:50
Anonymous 2009-01-30 19:47
Hei, hei, kaip smagu sulaukti sio straipsnio! Manau, valdzia laukia kad tauta is pradziu iki tiek atbuktu, kad nei TV pultelio nemoketu spustelt. O jeigu rimtai, tai yra viena grupele entuziastu, kurie pernai vasara Vaisnoriskes kaime aptarinejo kaip pastumti tokio muziejaus reikalus i prieki. SMM turejo jo koncepcija buti sukurusi dar 2006 m. Buvo naiviu siulymu ES str fondu planini projekta tokiam tikslui skirti, niekas nereagavo. Jeigu paskaiciuotumete kokiu reikia investiciju tokiam muziejui, tai suma butu min apie 80 mln. Jei kuri nors savivaldybe krepsinio fanatu salyje turetu tokia suma, kalba vyktu geriausiu atveju apie sporto kompleksa... Todel gal nesupyks kiti stovyklos dalyviai, jei paskleisiu ideja: steigti muzieju ne vienoje vietoje, o panaudoti esancias didziuosiuose miestuose tam tinkamas infrastrukturas: Vilnius (pvz., planetariumas)-Kaunas (pvz., Botanikos sodas)-Klaipeda (pvz. Lietuvos juru muziejus). Prie ju galetu jungtis ir periferiniai filialai, bet programa ir ideja butu viena, nors kiekviename taske - nesikartojanciai unikali. Ir - interaktyvi! Kauno botanikos sode jau siemet pradesime irengineti pirmaji tokio tipo edukacini kambari. Kvieciame visus remejus ir savanorius i pagalba, nes viena kambari irengti tikimes nelaukdami projektiniu lesu. Visa KBS rumu antra auksta ateityje skirtumem siam tikslui.