Astronomai aptiko dar vieną Žemei pavojingą asteroidą  (21)

Italų mokslininkai teigia, jog dar prieš dešimt metų atrastas asteroidas 1999 RQ36 ir ilgą laiką laikytas Žemei nepavojingu bent jau artimiausiame šimtmetyje, gali ateityje pridaryti daug nemalonumų. Tiesa, visa tai hipotezės, tačiau tokiuose reikaluose astronomai daug juokauti nelinkę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgą laiką per daug niekieno nedominamas asteroidas 1999 RQ36 suintrigavo Italijos mokslininkus (vadovaujamus Andrea Milani iš University of Pisa), kurie nusprendė patikrinti jo susidūrimo su Žeme tikimybę pritaikydami Jarkovskio efektą. Tai rusų inžinieriaus-technologo Jarkovskio (Ярковского) sukurta asteroidų trajektorijos skaičiavimo metodika, kuri įvertina asteroido paviršių kaitinantį kosmoso spinduliavimą, dėl ko gali padidėti jo pagreitis.

Naujose jų skaičiavimo išvadose teigiama, kad tikimybė, jog asteroidas tarp 2169 ir 2199 metų susidurs su Žeme, prilygsta 1:4000. O tai jau pakankami didelė tikimybė.

Asteroido skersmuo yra 560 metrų. Jeigu jis nukristų į vandenyną, tai galėtų sukelti milžinišką cunamį, o gal ir kai kurių kontinentų sunaikinimą. Kaip galėtų atrodyti tokia katastrofa nukritus dar didesnio skersmens asteroidui, galite pažiūrėti šioje video naujienoje.

Mokslininkų teigimu, siekiant išvengti susidūrimo, geriausia galimybė paveikti asteroido judėjimo kryptį bus tarp 2060 ir 2080 metų. Tuo metu jį reikėtų nustumti nuo dabartinio kurso apie vieną kilometrą. Jeigu tokia akcija bus daroma po 2080 metų, tuomet asteroidą teks nuvilkti bent keletą dešimčių kilometrų.

Žinoma, kol kas asteroido pavojus yra tolimas ir dabar didžiausią galimą pavoju iš žinomų asteroidų kelia Apophis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)