Susidūrę JAV ir Rusijos palydovai gali nulemti ir "Hubble" teleskopo likimą  (14)

Neseniai įvykęs palydovo iš "Iridium" tinklo ir nebeveikiančio Rusijos komunikacinio palydovo susidūrimas gali pasiglemžti ir niekuo dėtą kaimyną - orbitinį teleskopą "Hubble". Jei nebus atlikta gegužės mėnesiui suplanuota remonto misija, teleskopui liks geriausiu atveju vos vieni ar dveji gyvavimo metai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie virš Sibiro susidūrusius JAV ir Rusijos palydovus jau rašėme prieš savaitę. Dabar naują grėsmę kelia po orbitinio susidūrimo likęs nuolaužų debesis - šiuo metu sekama 600 stambiausių nuolaužų, ir jų skaičius kasdien auga. Jos aplink planetą skrieja apytiksliai 28000km/h greičiu, ir netgi mažytės skeveldros turi pakankamai energijos, kad galėtų rimtai pažeisti kitus erdvėlaivius.

Į atvirą kosmosą išėję astronautai rizikuotų savo gyvybėmis; be to, "Hubble" remonto misijoje numatyti penki tokie "kosminiai pasivaikščiojimai", kurių metu turėtų būti keičiamos teleskopo baterijos, sumontuojami nauji moksliniai instrumentai (įskaitant naują fotoaparatą) ir atnaujinamas priešradiacinis skydas.

"Šatlo" vizito į "Hubble" rizika jau anksčiau buvo artima leistinai NASA saugumo ribai - 2007 metais karinės raketos bandymo metu Kinija susprogdino vieną savo dirbtinių palydovų, taip į potencialiai pavojingų šiukšlių debesį papildama šimtus skeveldrų. Be to, teleskopas skrieja aukštesnėje orbitoje nei Tarptautinė Kosminė Stotis  ir yra arčiau naujojo nuolaužų debesies. NASA teigimu, šansas, kad "Hubble" orbitoje būdamas remontinės misijos šatlas patirs katastrofą yra 1 iš 185, kai leistina riba yra 1 iš 200.

Hjūstono "Johnson Space Center" centro kosminių nuolaužų specialistas Mark 'as Matney žurnalistams užsiminė, kad net prieš praėjusios savaitės susidūrimą šatlo rizika susidurti su nuolaužomis jau buvo "nemaloniai artima nepriimtinam lygiui, ir šis įvykis tik dar labiau pablogino situaciją".

Sprendimas apie "Hubble" remonto misijos ateitį turėtų būti priimtas vienos ar dviejų savaičių bėgyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)