Uodų lervoms nebaisus net atvirasis kosmosas  (9)

Rusijos Mokslų akademijos Medicinos ir biologijos problemų instituto mokslininkai paskelbė Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) vykdyto biologinio eksperimento „Biorisk-MSN“ antrojo etapo rezultatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis eksperimentas TKS buvo vykdomas nuo 2007 m. birželio iki 2008 m. liepos. Jo metu atvirajame kosmose – TKS išorėje – buvo patalpintas neapsaugotas konteineris su biologinės medžiagos pavydžiais, tarp kurių buvo augalų sėklų, kai kurių rūšių žuvų ikrų ir uodų trūklių (Chironomidae) lervų.

Pasak mokslininkų, jos sugeba atlaikyti radiacijos bei spirito poveikį ir milžiniškus temperatūrų svyravimus (nuo minus 270 iki plius 106 laipsnių).

Pargabenus konteinerį į Žemę ir atlikus pavyzdžių tyrimus paaiškėjo, kad daugiau nei 80 proc. visų atvirajame kosmose buvusių uodų trūklių lervų liko gyvybingos.

„Eksperimentas patvirtino, kad lervos sugeba išlikti atvirajame kosmose ir visiškai atstato savo gyvybingumą. Tai įrodo, kad daugialąsčiai Žemės organizmai gali ilgą laiką išgyventi kosminėje erdvėje“, - naujienų agentūrai ITAR-TASS sakė Medicinos ir biologijos problemų instituto apsaugos nuo mikrobų ir aplinkos mikrobiologijos laboratorijos vadovė Natalija Novikova.

Pirmojo „Biorisk-MSN“ eksperimento etapo, kuris truko pusantrų metų, rezultatai atskleidė, kad itin gyvybei nepalankiomis atvirojo kosmoso sąlygomis išgyvena bakterijų ir grybų sporos.

Na, tai ne pirmieji gyvi organizmai, ištvėrę atvirojo kosmoso "nesvetingumą" - iš tokios kelionės gyvos sugrįžo ir "vandens meškos". Priminsime, jog ne per seniausiai TKS kartu su astronautais "viešėjo" ir pora vorų, kurie gana greit apsiprato su nesvarumo būsena.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: