Sėkmingai išbandytos kontraceptinės injekcijos vyrams  (7)

Kinijoje atlikti didžiausi iki šiol vyrams skirto leidžiamo kontraceptiko bandymai, kuriuose dalyvavo per 1000 savanorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai mano, kad žengtas dar vienas žingsnis į priekį kuriant efektyvią kontraceptinę priemonę vyrams: nustatyta, kad viena kontraceptiko injekcija per mėnesį 99 proc. atvejų apsaugo jų partneres nuo nėštumo, praneša britų dienraštis „The Independent“.

Ilgiau nei 2 metus Kinijos Šeimos planavimo nacionalinio tyrimų centro Pekine mokslininkai daugiau nei 1000 sveikų, vaisingų vyrų kas mėnesį leisdavo vyrišką hormoną testosteroną. Bandymų dalyviai buvo nuo 20 iki 45 metų amžiaus ir turėjo bent po vieną vaiką, kuris buvo gimęs ne seniau nei prieš dvejus metus iki tyrimų pradžios. Šie vyrai gyveno su sveikomis 18 – 38 metų amžiaus moterimis, neturinčiomis reprodukcinių problemų.

Pasak dienraščio, šie bandymai buvo pats didžiausias ir išsamiausias iki šiol testosterono pagrindu sukurto vyrams skirto kontraceptiko tyrimas. Jo pabaigoje, tai yra, po 2 metų, paaiškėjo, kad statistiškai vos 1 iš 100 bandymuose dalyvavusių vyrų vėl tapdavo tėvu. Kadangi 100 proc. patikimumo neužtikrina jokia kontracepcija (pastoja 1 - 2 proc. kontraceptines tabletes vartojančių moterų), tyrimo išvadose sakoma, kad testosterono injekcijos vyrams yra tokios pat efektyvios, kaip ir oraliniai kontraceptikai moterims.

Vienos iš tyrimo autorių daktarės Yi-Qun Gu teigimu, tos poros, kurios negali ar nenori naudotis moterims skirtomis kontraceptinėmis priemonėmis, iki šiol galėjo rinktis tik vazektomiją, prezervatyvus ir nutrauktą lytinį aktą. Tačiau Pekine atliktas tyrimas esą patvirtino, kad nuolat vartojamas hormoninis kontraceptikas vyrams potencialiai gali būti efektyvi ir patikima alternatyva.

7-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį pasirodžiusios kontraceptinės tabletės iš esmės pakeitė lytinį gyvenimą, tačiau kartu moterims užkrovė ir „reprodukcinės atsakomybės“ naštą, pastebi leidinys. Mokslininkai jau seniai ieško tinkamos vyrams skirtos alternatyvos, tačiau iki šiol jiems nepavykdavo pasiekti tokį pat vyriškų hormonų kontrolės lygį. Ankstesni bandymai sukurti efektyvų ir patogų kontraceptiką vyrams susidurdavo su patikimumo ir šalutinio poveikio problemomis, tarp jų nuotaikos kaita ir sumažėjusiu lytiniu potraukiu.

Vyrams skirtos kontraceptinės injekcijos, kaip ir moterų vartojamos tabletės, remiasi hormonais, galinčiais sustabdyti svarbiausių reprodukcijos mechanizmo elementų veikimą. Kinijoje, kurioje daug investuojama į gimstamumo kontrolės priemones, atliktų bandymų metu buvo naudojamos 500 mg testosterono undekanoato ir arbatmedžių sėklų aliejaus injekcijos. Jos sumažina dviejų reprodukciją reguliuojančių hormonų (FSH ir LF) gamybą smegenyse, o tai savo ruožtu sutrikdo spermos gamybą.

Mokslininkai tvirtina, kad tyrimų metu nebuvo nustatytas joks žinomas šalutinis poveikis, o kontraceptiko poveikis yra grįžtamasis: praėjus 6 mėnesiams nuo paskutinės injekcijos, spermatozoidų kiekis pasiekdavo normalų lygį. Tačiau Kinijos specialistai pabrėžia, kad prireiks papildomų tyrimų siekiant įsitikinti, kad testosterono injekcijos vyrams yra saugios.

Prie to pačio galite paskaityti apie gimstamumo kontrolės sukeliamas problemas, kurios grasinasi peraugti į tikrą socialinę krizę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: