Nanodalelės padeda paslėpti tekstą  (2)

Prisimenate, kaip filmuose apie šnipus perskaityti slapti pranešimai tiesiog išnyksta prieš akis. Žinoma, tą galima padaryti įvairiomis priemonėmis, tačiau dabar jungtinė fizikų ir chemikų komanda atrado labai paprastą ir patogų teksto panaikinimo būdą, panaudojant nanotechnologijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Northwestern universiteto, esančio Ilinojaus valstijoje, Evanston mieste, mokslininkų grupė aukso nanodaleles padengė sluoksniu plauką primenančių molekulių, sutrumpintai pavadintų MUA - nesutrumpintai tai vadinasi praktiškai "neištariamu" žodžiu: 4-(11-mercaptoundecanoxy)azobenzene. Šie siūlai, apšviesti ultravioletine šviesa, pakeičia savo formą ir išsibarstymą. Tokiu būdu persigrupuoja nanodalelės ir jomis padengta medžiaga pakeičia spalvą. „Nanodalelių spalva priklauso nuo to, kokiu atstumu viena nuo kitos jos yra, - sakė grupės vadovas Bartosz Grzybowski. – Pavyzdžiui, aukso nanodaleles atskyrus, jos yra raudonos, tačiau joms artėjant, nanodalelės tampa violetinėmis, mėlynomis“.

Norėdama šį spalvos keitimo gebėjimą tinkamai panaudoti, mokslininkų grupė sumaišė nanodaleles su MUA molekulėmis ir šį mišinį įterpė į gelį, kurį patalpino tarp plastikinių lakštų: taip buvo sukurta plona, raudona juosta. Kai Bartosz Grzybowski bei jo grupė pro specialų trafaretą apšviesdavo juostą ultravioletine šviesa, pastebėdavo, jog juostoje atsiranda trafareto simboliai ir išsilaiko apie kelias sekundes. Toks pat efektas vykdavo juostą apšvietus siauru ultravioletinių spinduliu pluoštu - savotišku optiniu rašikliu.

Panaikinus ultravioletinę šviesą, MUA pamažu atgauna ankstesnę formą, nanodalelės atsiskiria ir apšvietimo metu suformuotas paveikslėlis išnyksta. Paveikslėlio gyvavimo laikas priklauso nuo MUA kiekio, esančio ant kiekvienos nanodalelės.

Keisdami koncentraciją chemikai atrado būdą, kaip galima kontroliuoti laiko tarpą, per kurį paveikslėlis yra matomas. Šis laiko tarpas gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų. Jeigu juostą veikia intensyvi šviesa arba lengva šiluma, vaizdas išnyksta jau po kelių sekundžių.

Rikkyo universiteto, esančio Japonijoje, Tokijaus mieste, į šviesą reaguojančių medžiagų ekspertas Masahiro Irie tvirtina, kad šis darbas yra įdomus, tačiau egzistuoja keletas problemų, kurias būtina išspręsti. „Pirmiausia reikia sukurti aukštos kokybės juostas, kurios, kol nieko nėra jose parašyta, yra bespalvės“, - teigė jis.

Autorių straipsnį apie tyrimą galite perskaityti Angewandte Chemie žurnale.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: