Afrikos gyventojų skaičius pasiekė milijardą žmonių  (23)

Afrikos gyventojų skaičius pasiekė milijardą žmonių ir didėja 24 milijonais žmonių per metus, sakoma JAV vyriausybinės agentūros USAID, teikiančios ekonominę ir humanitarinę pagalbą neturtingiausioms šalims, pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, jeigu gyventojų skaičiaus augimo tempai nesulėtės, iki 2050 metų Juodajame žemyne žmonių dvigubai padaugės.

Kiek sumažėjus gimstamumui Šiaurės Afrikoje, konkrečiai - Egipte ir Tunise, į pietus nuo Sacharos jis dabar yra 5,3 vaiko vienai moteriai.

Didžiausias gimstamumas - Nigeryje, kurio gyventojos pagimdo vidutiniškai po septynis vaikus.

Ekspertų duomenimis, kontracepcinių priemonių naudojama Afrikoje perpus mažiau nei vidutiniškai pasaulyje.

Afrikos gyventojai labai jauni, ir tai yra susiję ne tik su dideliu gimstamu, bet ir su aukštu mirtingumu dėl menkos medicinos ir žemės ūkio plėtotės.

Kaip nustatė klimato specialistai, katastrofiškos sausros persekioja Vakarų Afriką jau tris šimtus metų. Dėl paskutinės jų padarinių žuvo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, daugeliui teko palikti gimtąsias vietas.

Kaip pažymima USAID pranešime, pastaraisiais metais Afrikoje kiek sumažėjo sergamumas AIDS, bet žemynas ir toliau liūdnai pirmauja šiuo požiūriu. Tragiškiausia situacija - mažoje Afrikos pietuose esančioje Svazilendo valstybėje, kur 26 proc. žmonių nuo 15 iki 64 metų amžiaus yra užsikrėtę ŽIV.

Mokslininkų skaičiavimais, 7-milijardasis Žemės gyventojas turi gimti 2012 metų spalio 18 dieną 0 valandų 36 minutės pagal Grinvičą (kiti skaičiavimai rodo, jog tai turėtų nutikti jau 2011 metais).

Dabar joje yra 6, 777 milijardo žmonių. 1900 metais jų buvo 1,6 milijardo. Per artimiausius 40 metų 97 proc. Žemės gyventojų prieauglio teks Azijai, Afrikai, Lotynų Amerikai ir Karibų baseino šalims.

Kaip manoma, Azijos gyventojų skaičius iki 2050 metų padaugės 1,5 milijardo žmonių, o Indija pagal gyventojų skaičių pralenks dabar pirmaujančią pasaulyje Kiniją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)

Susijusios žymos: