Sukurta vakcina nuo kokaino  (1)

Pirmieji JAV sukurtos vakcinos nuo kokaino bandymai atskleidė, kad ji gana efektyviai padeda atsikratyti priklausomybės nuo šio narkotiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimentinės vakcinos tyrimai, kuriuos atliko Jeilio universiteto mokslininkai, liudija, kad 38 proc. ją išbandžiusių narkomanų sumažino kokaino vartojimą. Nors iš pažiūros tokie rezultatai neatrodo labai įspūdingi – vakcina kol kas negali visiškai išvaduoti nuo šios priklausomybės – specialistai juos laiko reikšmingais. Pasak jų, tai svarbus žingsnis kuriant efektyvų vakcinos variantą.

Amerikiečių mokslininkų tyrimo medžiaga paskelbta žurnale „Archives of General Psychiatry“.

Pirmasis šios vakcinos klinikinių tyrimų etapas buvo atliktas Teksaso valstijoje: eksperimentinis preparatas buvo bandomas su 115 nuo kokaino priklausančių savanorių. Tyrimai truko 24 savaites. Pusei savo noru besigydančių narkomanų per 3 mėnesius buvo suleistos 5 TA-CD (therapy for addiction-cocaine addiction) pavadintos eksperimentinės vakcinos dozės. Likusiems buvo leidžiamas placebas. Viso tyrimo metu jo dalyvių šlapimas buvo tiriamas tris kartus per savaitę – taip buvo fiksuojamas kokaino vartojimas.

Pasibaigus tyrimams buvo konstatuota, kad 38 proc. vakcinuotų narkomanų po 5 eksperimentinio preparato injekcijų sumažino kokaino vartojimą. Be to, nebuvo užfiksuota jokio rimto šalutinio vakcinos poveikio.

JAV sukurta eksperimentinė vakcina nuo kokaino veikia taip pat, kaip ir biologinės vakcinos, skelbia dienraštis „Los Angeles Times“. Ji įtakoja tam tikrų antikūnų susidarymą, neleidžiantį kokaino veikliosioms medžiagoms patekti į smegenis. Vakcina veikia jungdama kokaino molekules prie didesnių baltymų, todėl organizmo imuninė sistema gali efektyviau aptikti kraujyje esančius „įsibrovėlius“ ir sustabdyti kokaino pernešimą į smegenų centrus. Jei po pakartotinių vakcinos injekcijų susidaro pakankamai didelis kokaino antikūnų kiekis, narkotikui užkertamas kelias į smegenis. Kokainą uostantis ar švirkščiantis narkomanas dėl vakcinos poveikio patiria mažesnę euforiją (arba jos išvis nejaučia), susilpnėja smegenyse esančių medžiagų, aktyvuojančių potraukį šiam narkotikui, poveikis.

Pasak tyrėjų, sulėtinus kokaino patekimą į smegenis, pavyko blokuoti euforijos efektą, tačiau eksperimentinė vakcina dar negali visiškai įveikti priklausomybės. Todėl ji realiai gali padėti tik tiems narkomanams, kurie rimtai apsisprendė gydytis ir visiškai atsikratyti kokaino. Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad penktadalio tiriamųjų kraujyje visiškai nesusidarė kokaino antikūnų, todėl mokslininkams reikės plėsti vakcinos poveikio mechanizmo tyrimus.

Sausio mėnesį JAV bus pradėtas antrasis kokaino vakcinos klinikinių tyrimų etapas, kuriame dalyvaus apie 300 nuo kokaino priklausomų savanorių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)