Turino drobulė – klastotė?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Azuolas 2009-10-11 21:29
O šnekėjaisi su Dawkinsu Įdomu visą kontekstą išgirsti
Smėlis 2009-10-11 22:07
kad jau offtopic'us varot, tai diskusijos pakurstymui mestelsiu štai ką:
Azuolas 2009-10-12 00:22
Na jei jau oftopinam, tai oftopinam Dėkui už nuorodas, praktiškai tas pats požiūris, tik "diplomatiškiau" išdėstytas nei tamkevičiaus ar bačkio. Nėr kol kas ką kurstyti, bažnyčia tiesiog siekia propaguoti savo moralines vertybes ir tiek. Ar tos krikščioniškos moralinės vertybės geros ar ne per daug nediskutuoju, nenoriu sukelti dar didesnio fleimo Kiekvienam žmogui savo. Jei pvz kažkam vidinė palaima, jog manydamas, kad daro neva tai gerą darbą susilaikydamas nuo lytinių santykių iki vestuvių atperka sekso malonumą, tai tegu. Bet lygiai taip pat ir bažnyčia neturėtų labai kištis į tų žmonių gyvenimus, kurių moralinės vertybės kitokios. Turiu omenyje kai kurių asmenų pastangas uždrausti lytinį švietimą vaikams ir kt. prievarta brukmas krikščioniškas idėjas ir "vertybes" žmonėms. Tiesiog mano pozicija krikščionybės atžvilgiu tikria nėra "įkalti visiems netikėliams į galvą, kad visas tas jų dievas yra pasakos". Tik siekis, kad nevaržytų jų idėjos žmonių laisvės. Grįžtant prie temos - Turino drobulės, jei tai būtų kažkoks eilinis audeklas, nesusijes su religija, tai niekas ir nemaišytų jokiems tyrimams; nereikėtų net idealistiniams mokslininkams kurti klastočių bandatn įrodyti užsispyrusiems žmonėms tai, kas akivaizdu. O tokių temų yra labai daug. Man, kaip susijusiam su biologija, šiuo metu opiausia yra evoliucijos teorija. Tai yra visos sistematikos pagrindas, bet dažnai susiduriu su žmonėm, kurie XXI amžiuje vis dar mano, kad... Viską sutvėrė dievas... Tai argi nebukas vaikas užaugtų pas tokius tėvus kreacionistus?... O apie kontracepsiją taip pat galima išgirsti tokių "perliukų", kad prezervatyvai neapsaugo nuo nėštumo ir nuo lytinių ligų ir t.t. Ir visa tai platinama ir vaikams, kurie dar neturi išvystyto kritiško mąstymo ir negali atskirti kur nesąmonė, kur ne.
rwc 2009-10-12 13:20
Krikščionių pozicija taip pat turėtų būti "nesvarbu kuo tiki, bet privalai laikytis tam tikrų gyvensenos standartų". T.y. "nevok", "nežudyk", "negeisk svetimo vyro ar svetimos moters" nėra krikščionių monopolis. Bažnyčia negali kištis į šeimos vidaus reikalus, jei viskas vyksta geranorišku sutarimu, nedarant žalos visuomenei. Bet ir normos, kurias Bažnyčia akcentuoja, nėra iš piršto laužtos. Todėl antiteizmas nesuteikia leidimo vogti ir t.t.. Kol nebus kiekvienas žmogelis pajėgus suvokti visuomenės normų savaime, tol religija bus reikalinga.
rwc 2009-10-12 13:46
Pritariu, kad kreacionizmas prie gero neveda, kad jis yra XIX amžiaus mąstysena. Tačiau vėlgi, nereikia pertempti. Vaikams reikia pasakų ir paprastos pasaulėžiūros. Manau, juos reikia skatinti klausti. Bet turi būti tam tikras substratas, turi būti akcentuojamas priežastingumas. Seinis Šaltis ar Dievulis būtent ir atlieka šias funkcijas. Man mokykloje kaip etalonas buvo brukamas Iljičius, Gagarinas, pionierius Vitia. Jie turėjo pakeisti biblijinius ir pasakų herojus - bet pats jų brukimo faktas rodo, kad tai yra neišvengiama auklėjimo dalis. Vieni užaugo buki ir tebesimeldžia Gagarinui, kiti sulopė savo pasaulėžiūrą. Prie "perliuko" irgi prikibsiu. Prezervatyvai apsaugo tuomet, kai patikimai suveikia, o pavyzdžių kai nesuveikia žinau. Ar būsi tikintis, ar ne - vienintelė patikima kontracepcija yra susilaikymas. Ir, ar esi tikintis, ar ne - tai nėra pagrindinė susilaikymo gėrybė.
Azuolas 2009-10-12 16:54
Na apie moralines vertybes sakiau kad tingiu diskutuoti. Jos yra skirtingos visų žmonių. Yra tautų, kur susiformavusi tokia moralė, kad savo žmonom dalinasi su kitais ir vargo nemato. Hipių subkultūroje irgi tas buvo bandoma. Aš pvz manau visiškai priešingai, kad geras ir brandus seksas gali būti tik tada, kada abu partneriai yra patyre. Egzistuoja dar toks dalykas kaip "seksualinis suderinamums", gali tiesiog tarpusavyje porai nelabai kokybiškai gautis ne todėl, kad kažkur kažkas sutrikę, o tiesiog neatitinka vienas kito. Jei nebandę neikad iki vestuvių, tai yra labai didelė rizika. Su kaimynu gal ir aš nenorėčiau dalintis, bet nekaltos žmonos taip pat nenorėčiau. Paauglius užsiimti skesu skatina tikrai ne lytinis švietimas, o draugų mada, televizija ir kt. Geriau, jog šviestų apie tai, kaip saugiai mylėtis, nei 14metės pradėtų gimdyti vaikus. Žodžiu tu pagrindei kodėl laikaisi savo vertybių, aš kodėl savo. Jei pradėsim mėginti įrodyti kuris teisesnis, tai nebaigsim ir iki naujųjų metų. Kol nėra primetamos kažkokios konkrečios, tai gali krikščionys susilaikyti, ateistai paleistuvauti ir abiem gerai Bet jei visiem žmonėm primetama kažkuri viena sistema, tada kai kurios žmonių grupės kenčia. aš kalbu ne apie tokias moralines vertybes, kaip 'nevok", "nežudyk". Tai yra bet kokiam moralinem kodekse, krikščionybė tikrai negali vadintis šių idėjų autorium (nors labai dažnai kiauliškai bando savintis sau lyg "moralė = krikščionybė". Kitaip sakant kiekvienam žmogui ir taip elementaru. Pvz aš nevagiu ir nežudau ne dėl to, jog bijau dievo (juo netikiu), o todėl, kad taip sako mano maralinės vertybės. O visoks prostitucijos draudimas, "neturek kitu dievu tik mane viena", ir kt. yra tieisog tik požiuris, tai yra niekam nekenkiantys dalykai.
Azuolas 2009-10-12 16:57
. Patikimumas žinoma nėra 100%, bet tikrai aukštas.
Azuolas 2009-10-12 17:03
Smagu, jog turi galimybę gyvai pabendrauti. Tačiau aš vistiek manau, kad kiek kitokia jo nuomuonė apie tai su skaitęs intervių, straipsnių, iš kurių kiek kitaip galvoju. Turbūt supranti, jog interneto komentare nepažystamo žmogaus teiginys, jog jis šnekėjo su Dawkinsu ir Dawkinsas sakė, kad.... Manęs neįtikina Tačiau sudominai, paieškosiu internete daugiau.
rwc 2009-10-12 18:39
Aš ir nesakau, kad jis kažkoks mano draugelis, ar kad labai geras pažįstamas. Nemanau, kad didelis stebuklas renginyje tarp kelių šimtų žmonių užduoti klausimų ar Brinui iš googlo, ar Landsbergiui ar dar kažkam. Gali būti, kad ir pozicija keičiasi priklausomai nuo aplinkos - vienokia tarp informatikų ir fizikų, kitokia tarp "plačiųjų masių".
Azuolas 2009-10-12 19:22
Nesupratau ką norėjai šitam skyriuje pasakyti Kas yra "adekvatus neigimas"? (kalbant apie kreacionistus tai neigimo daugiau iš jų pusės, neigiama evoliucijos teorija. Diskusijos su jais būna daugiau evoliucijos teorijos aiškinimas.). Dar karta paskartosiu, kol tai tik švlnios pasakos tai yra nieko. Bet kalbu kai žmonės tuo realiai tiki, prisigalvoja daug melų, kuriuos pateikia už tiesą, auklėja melagingom tiesom vaikus, siekia, kad nustotų dėstyti mokslinius dalykus dėl savo kažkokių religinių įsitikinimų. Tai ne tai, kad negalima toleruoti, o apskritai reikėtų numatyti bausmes tokiems. Tai yra ne kas kita, kaip mokslinis regresas! turėtų būti skatinamas švietimas, o ne "tamsinimas"... Dėka tokių kreacionistų dabar apskritai dažnam žmogui evoliucija tai yra suvokiama kažkas tokio kaip "mano senelsi buvo beždžionė!". Nesupranta apskritai kaip vyksta visas vystymasis, kad evoliucija tai ne šiaip kažkokia eilinė idėja, kuria galima "tikėti arba netikėti", o vienas iš viso biologijos mokslo pagrindų... Dėl kai kurių autorių butinybės mokymo kurse tai aš kiek kitokią nuomuonę turiu Aš mokiausi kai kapsukas jau buvo išbrauktas, bet prasidėjo kiti nesveikumai - perdėtas patriotiškumo lietuvia skatinimas, su kuriuo buvo tiek persistengta, kad padarė tik priešingą įtaką. Kaip gali būti lietuvos patriotu, kai čia pat, mokykloje, gali palyginti kokį nors Baironą ir "didžiają lietuvos rašytoją" žemaitę... Na bet literatūra nėra tiksliojo mokslo sritis, tai per daug nepridiskutuosi čia visokaiis faktais. Čia daugiau nuomuonė, skonis ir panašūs dalykai. O kai ideoligiją bando susieti su normaliu mokslu, tai galima prisiminti Lysenkos "ideaologiškai teisingas" teorijas
Azuolas 2009-10-12 19:35
Tikra tiesa. Kartais ir man tenka papasakoti apie kokius dalykus žiniasklaidai, ar šiaip plačiai auditorijai. Tada tikrai vengiu pasakyti kažką aršiau ant religijų ar kitų idėjų. (tačiau jei iškyla tema apie kreacionistus, tai juos smerkiu be jokių mandagumų. )
Smėlis 2009-10-12 19:44
rwc 2009-10-13 00:25
Neatsakei į klausimą. Bėgi? Smėli: nesuprantu piktumo. Lyg ir viskas daugmaž į temą. D'accord, bėgam ten.
Azuolas 2009-10-13 00:47
Ok, einam ten