Lėtūnai tikrins transpermijos teoriją  (3)

Mikroskopiniai bestuburiai – lėtūnai, dar vadinami vandens meškiukais, kartu su dar keliomis nesudėtingomis gyvybės formomis - bakterijomis, eukarijotais ir arachėjomis keliaus į Marso palydovą Fobą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – projekto LIFE (Living Interplanetary Flight Experiment – organizmų tarpplanetinio skryžio eksperimentas), vykdomo organizacijos „The Planetary Society“, dalis, o eksperimento tikslas – patikrinti transpermijos teoriją.

Transpermijos teorija teigia, kad gyvybė ar jos pagrindinės sudedamosios dalys – amino rūgštys, organinės molekulės gali ištverti vakuumą ir radiaciją ir keliauti iš vienos planetos į kitą.

Viename iš eksperimento etapų 2007 metais lėtūnai jau sėkmingai atlaikė kelionę kosminiu laivu ir grįžo į Žemę gyvi.

2011 metais planuojama šiuos organizmus patalpinti į nedidelius konteinerius, pavadintus biomoduliais, ir Rusijos kosminiu aparatu „Phobos-Grunt“ nuskraidinti į didžiausią Marso palydovą Fobą.

Biomoduliai svers maždaug 100 gramų, jie sukonstruoti taip, kad primintų meteoritus, kurie galimai atnešė gyvybės elementus į planetas, tame tarpe ir Žemę.

Po dešimties mėnesių skrydžio biomoduliai, kaip ir meteoritai, atsimušę į Fobo paviršių patirs 4000 g perkrovą, praleis ten kelias savaites ir vėl bus sugražinti į Žemę.

Tuomet įdomiausias klausimas mokslininkams bus ištirti, ar išliko biomoduliuose gyvybė.

Net jei visi organizmai ir bus žuvę, tai dar nereikš, kad transpermijos teorija galutinai paneigta. Tačiau jei gyvybė bus išlikusi, tai bus tvirtas įrodymas, kad kai kurios gyvybės formos gali ištverti bent kelių metų ar ir ilgesnes keliones atvirame kosmose meteorito viduje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)