Papildyta. Latvijoje nukritęs meteoritas gali būti klastotė?  (25)

Latvijos universiteto astronomai ir geologai pasirengę ištirti nukritusi Mazsalacoje meteoritą. Tai laidoje „900 sekundžių“ papasakojo Latvijos universiteto Astronomijos instituto specialistas Ilguonijus Vilkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis pažymėjo, kad dabar yra daugiau darbo geologams, o ne astronomams. Jį nustebino tas faktas, kad iš duobės, kurią išmušė meteoritas, veržiasi liepsna. Paprastai, meteoritui susidūrus su Žeme įvyksta sprogimas ir aplink pasklinda meteorito dalelės, pažymėjo mokslininkas.

Jau pasklido gandai, kad į Žemę nukrito ne meteoritas, o kosminio laivo nuolauža. Tačiau specialistai tokią tikimybę atmeta. Jeigu tai būtų kosminio laivo arba palydovo nuolauža, teigia mokslininkai, padariniai būtų kur kas rimtesni.

Kaip praneša Latvijos radijas, policija naktį aptvėrė nukritimo vietą ir žmonių ten neįleidžia. Tačiau mačiusieji pasakojo, kad nukritęs dangaus kūnas ne didesnis už futbolo kamuolį. „Vaizdas įspūdingas. Krateris labai didelis, aplinkui sklinda sieros kvapas“, – pasakoja radijui mačiusieji.

Tuo tarpu kiti mokslininkai jau ėmė abejoti meteorito istorija. Gali būti, jog pati duobė atsirado ne dėl sprogimo, o buvo iškasta anksčiau, ir ne meteorito kritimui imituoti, o kokiems nors kitiems tikslams.Tokią nuomonę žurnalistams išdėstė Šiaurės Vidžemės biosferos draustinio geologas Dainis Uozuolas, pirmadienio rytą atvykęs susipažinti su situacija vietoje.

Anot jo, krateryje aptikta sudegusios salietros su siera. Tai rodo, kad kažkas tikriausiai sąmoningai padegė šį cheminį junginį duobėje, o po to išplatino vaizdo įrašą ir informaciją apie tariamai nukritusį meteoritą, mano geologas.

Pasak geologo, iš visko sprendžiant kažkas nusprendė pajuokauti ir padegė iš anksto lauke iškastoje duobėje chemines medžiagas, po to jas nufilmavo ir paleido gandą apie neva nukritusį meteoritą.

Be to, aiškėja, kad iš šios naujienos bandoma užsidirbti: per TV ir radiją apie šį įvykį sužinoję žmonės plūsta į lauką prie Mazsalacos miestelio, norėdami pamatyti meteorito „kraterį“. Tačiau šio žemės sklypo savininkė Larisa Gerasimova už apžiūrą prašo susimokėti po 1 latą – tiek kainuoja jos pardavinėjami bilietai, pažymėti Mazsalacos kultūros centro antspaudu. Moteris aiškina, kad mokestis imamas dėl to, kad iš apylinkių suplūdę žmonės sugadino kelią, kurį dabar esą reikės sutaisyti.

Geologo D. Ozolo prielaidą apie galimą įvykio falsifikavimą turėtų patvirtinti arba atmesti į Mazsalacą vykstanti Latvijos Mokslų akademijos specialistų grupė – du geologai ir du astronomai.

Be to lieka neaišku iš kur krateryje atsirado padidintos radiacijos zona. Kaip paaiškino Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Vidžemės skyriaus vadovas Janis Krastinis, specialistai konstatavo, kad kiek padidėjo radiacijos fonas – tiesa, jis dar atitinka normą. „Fonas kiek didesnis tik centre, aplink kraterį radiacijos fono ar cheminės taršos nėra, pageidaujantieji gali ateiti ir pažiūrėti“, – sakė jis.

Papildyta 2009 10 27

Latvijos geologai pirmadienį kartu su kolegomis iš Estijos Tartu universiteto galiausiai padarė išvadą, kad pranešimas apie Mazsalacos apylinkėse nukritusį meteoritą neatitinka tikrovės, nes aptiktą duobę tikriausiai iškasė žmonės.

Tai agentūrai BNS pranešė Latvijos universiteto geologijos ir geografijos fakulteto skyriaus vadovas Girtas Stinkulis. „Dabar tokia yra oficiali versija, prie kurios mes priėjome“, – pabrėžė jis.

Pasak G. Stinkulio, ekspertų nuomonė „labai aiški: duobės kraštuose matyti kastuvo žymės, perkirstos velėnos žolės; duobės proporcijos neatitinka meteoritų padarytų kraterių; volas per aukštas, duobės gylis per didelis“; šonai per statūs.  

Duobės centre kažkas buvo užsiliepsnoję – matyt, aliuminio milteliai. Paklaustas, kam reikėjo tokio ažiotažo, G. Stinkulis atsakė: „Geras klausimas. Gal siekiant populiarumo, gal dar dėl ko nors. Šis klausimas ne man.“

Kad duobę iškasė žmonės, „sutinka ir Tartu universiteto specialistai, patyrę meteoritinių kraterių tyrinėtojai“, – pažymėjo jis. Astronomo Ilgonio Vilko nuomone, krateris susidarė ne dėl meteorito kritimo, tai liudija įvairūs faktai.

Pasak jo, meteorito kritimo atveju kraterio sienelės ir pievoje aplink jį būtų išbarstyta meteorito dalelių; bet jų nebuvo rasta. Krateryje nenustatyta aukštos temperatūros poveikio – ten tebežaliavo žolė; ir duobės forma rodo, jog jis atsirado ne nuo meteorito smūgio.

I. Vilkas paėmė grunto mėginių, bet abejojo, jog bus rasta meteorito medžiagos pėdsakų. Anot jo, visa tai panašu į pokštą

Šioje keistoje situacijoje daugiau aiškumo ar kaip tik, neaiškumo, įnešė netikėtas Latvijos telekomunikacijų bendrovės TELE 2 pareiškimas. Latvijoje neva nukritęs meteoritas tebuvo inscenizacija, kurią finansavo šalies mobiliojo ryšio operatorė bendrovė „Tele2“, naujienų agentūrai LETA pareiškė „Tele2“ prekybos ir rinkodaros direktorius Janis Sprogis. „Mes tuo siekėme įkvėpti Latvijos visuomenę“, - sakė jis.

„Dabar matome, kad po šio įvykio apie Latviją prakalbo pasaulis, Latvija tapo įdomi, ir ne dėl to, kad pas mus krizė, kad mums sunku, o todėl, kad čia atsitiko kažkas įdomaus, kūrybiško. Tai unikalus pasiekimas“, - tvirtino J. Sprogis.

Jis taip pat patvirtino, kad „Tele2“ atlygins valstybei visą padarytą žalą.

Tuo tarpu Latvijos vidaus reikalų ministrė Linda Murniecė pareiškė, kad jei paaiškės, jog šis įvykis buvo inscenizuotas, kalti asmenys bus nustatyti ir griežtai nubausti. Ministrė pareiškė, kad tokiems asmenims bus iškelta baudžiamoji byla.

„Manau, kad jiems reikės sumokėti už visų specialiųjų tarnybų, kurios buvo pasitelktos tiriant šį įvykį, darbą. Už tokius juokus reikės atsakyti“, - ministrės žodžius cituoja „Novonews.lv“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: