Rusijos prezidentas D. Medvedevas: Stalino represijų neįmanoma pateisinti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

techvyt 2009-11-01 15:11
nelabai man patiko jo kalba: ) aisku kaip visi tokioj vietoj bando parodyti geri tame, bet turetu aiskiau pasakyti, tiesiog "iskilome" naikindami kitus.
SG 2009-11-01 17:00
Hmm... Įdomi Medvedevo pozicija, įdomi...
kionig 2009-11-01 17:55
Reikia gi itikt visam pasauliui, reikia...
Arns 2009-11-01 18:59
na ką itik, reikia pripažinti istoriją, net SSRS laikais Stalinas buvo kontraverciška asmenybė, gana smarkiai nustumtas nuo istorijos, vos ne tarp kitko primenama jog jis vadovavo Didžiajam Tėvynės karui. Visa kitą kiek pratrinta.
Jobke 2009-11-01 19:12
Va, va ko as ir laukiau.... Po truputi pripazins kalte ir tuom paciu paminimi pliusai. Juk kiek galima tiek save, tiek kitus kvailinti.... Bet dabar metama kalte ant Rusijos pilieciu, kurie anot jo nezino net garsiu zmoniu nukentejusiu vardu ir kare ivykusiu tragediju... Lyg jie analizuoja ta istorija =]] Gudriai zaidziama, kaltes neprisiima politikai. Na bet man svarbiausia, kad pripazintu tiesa ir atsiprasytu, kuriu neatsiprase.
Zigzaueris 2009-11-01 20:09
Nustebino ane?Tavo dievukus matyt nuraso...
enternald 2009-11-01 22:52
Nejaugi Rusija atsibunda iš savo imperializmo ir sovietinių klejonių. Gal tada Rusija taps sąžininga ir verta pagarbos partnere ir šalimi. Bet kaip sakoma pirma kregždė ne pavasaris.
nuomonė 2009-11-02 03:19
Hmm.. Ir man įdomu Negi užteks drąsos atmerktomis akimis pažvelgti į savo istoriją? O jau maniau kad Gorbačiovui atiteks 'pamišėlio rolė'.. Kad ir kaip keistai skambėtų, bet daugybę metų jie jos beveik nerašė.. tai dabar teks kažkaip užpildyt kol jos neparašė kiti.
gabus 2009-11-04 08:10
Na jau senai reikėjo. Pergales 2pk Rusija visada prisiimdavo sau, o nusikaltimus pamiršdavo, arba nurašydavo kam nors kitam. Dabar matyt bandys po truputį ir švelniai viską pripažinti, tačiau be jokių atsiprašymų.
Arns 2009-11-04 17:41
Tai gal sąrašiuką pateik, už ką vertėtu bent tylomis atsiprašyti? Pvz: Prancūzijos revoliuciją minime kaip geriausią pasaulyje dalyką(Konstitucija, tautų apsisprendimo teorija, žmogaus teisių ir laisvių deklaracija, Respublikos sukurimas, valdžia atiteko žmonėms(rinkimai)), tačiau užmirštame pasekmes(nesibaigiantys karai Europoje(Napaleonas), teroro politika, naujas žemių persidalinimas Europoje ir t.t). Tol kol nepasikeitė bent 2 kartos, niekas nepamiršo ką teko iškesti ir revoliucijos neminėjo kaip gero dalyko, kai mes nebeturime tiesioginių to laiko liudininkų, pradedame įžvelgti tik į mums naudingą istorijos pusę. Tas pats ir su SSRS vaidmeniu, tol kol bus žmonių gyvenusiu tuo laikotarpiu, tol kol bus besiklausiusių iš tiesioginių liudininkų istorijų, tol gerąją istorijos pusę, vis bandys užgošti blogoji, dažnai iš politikos pusės pučiama lyg migla.
Jobke 2009-11-05 17:38
Stai tau sarasiukas: buozinimas, zudimai, kankinimai(apie ka cia ir snekejo Medvedevas), zmogaus teisiu pamirsimas, demokratijos praktiskai nebuvo, propagandos kisimas i galva, negalejai laisvai keliauti, pamatyti pasaulio(o cia dar del ko turetu atsiprasyti ) O del Prancuzijos revoliucijos, tai manyciau, kad retai lankydavai istorijos pamokas arba prastas tau mokytojas pakliuvo, nes kaip zinau, knygoje parasyta kas ir kaip buvo, tai yra tavo pamegti + ir - O esme yra tame, kad tos revoliucijos pakeite musu gyvenima geraja prasme, juk mes demokratijos iki dabar laikomes ir gan gerai gyvename(ir esme tame, kad tu gali reiksti savo nuomone, stai tau pavyzis: Aha man geriau komunizmas, negu tas puvantis kapitalizmas, o ar komunistineje valstybeje tu galetum pasakyti pvz. sitaip: man geriau demokratija nei smirdantis komunizmas?) stai ko as negaliu pasakyti apie komunizma, kur kure zmogus, sergantis sifiliu / Ir zmogau, realybe yra ta, kad yra likusiu auku, kuriu niekas nepaguodzia, neatsipraso uz savo piktadarystes, o gal geriau girti karo nuopelnus(KARE NUOPELNU IR GERIO JAME NEISRASI, AR NE TEISYBE?) ir kaip mes puikiai gyvenome sovietu sajungos sukurimu. O gal tai ir paguodzia??? Nezinau kur zmogiskumas pas zmones, gali paaiskinti ?
Arns 2009-11-05 17:55
Jobke, matyt visai manęs nesupratai, su mano pvz į Prancūzijos revoliuciją. Aš sakau, jog teigiamus pliusus įžvelgią mūsų kartos, kurios nebeuti gyvųjų ar klausių jų pasakojimų, tad daug emocijų pratrinta ir stengiamasi ižvelgti pliusus ir minusus. Dėl Rusijos revoliucijos, II pasaulinio karo ir SSRS, jokių objektyvių išvadų daryti negalima, nes nepraėjo dar daug laiko, istorija "nesusigulėjo", tad dažnai emocinė būsena būna svarbesnė nei realūs faktai. Visuotinė žmogaus teisių deklaracija, pasirašyta Helsinkyje, kelios pataisos buvo įvestos SSRS siųlymų, jos daugiausiai buvo socialistinės pakraipos. "Kapitalistinės" tikrai savo noru rokių nebūtų pasiųlisios, na bet ir net nebandė siųlyti, tikriausiai buvo ketinama jas palikti žemesneme lygyje, leidžiant kiekvienai šaliai nusistatyti savus kriterijus.
enzim 2009-11-05 18:33
Visuotinė žmogaus teisių deklaracija, pasirašyta Helsinkyje, kelios pataisos buvo įvestos SSRS siųlymų, jos daugiausiai buvo socialistinės pakraipos. "Kapitalistinės" tikrai savo noru rokių nebūtų pasiųlisios, na bet ir net nebandė siųlyti, tikriausiai buvo ketinama jas palikti žemesneme lygyje, leidžiant kiekvienai šaliai nusistatyti savus kriterijus. Na ir kas , kad SSRS įvedė tas pataisas, nes ji apskritai nesilaikė visuotinės žmogaus teisių ir laisvių deklaracijos. Tai buvo ti ciniškas diplomatinis žaidimas
Arns 2009-11-05 20:32
Juokiasi puodas, kad katilas juodas? Vieni pasirašė ir nelabai laikėsi(tiesa savo dalį kaip ir vygdė), o kitos buvo priverstos vygdyti. Tad vėl, ar pasauliui blogiau, jog bent trečdalis turėjo pagalvoti ir apie eilinį žmogų?
Jobke 2009-11-06 22:35
Isvis, pagalvoju kam tu lygini Prancuzijos revoliucija, ji yra istorija, ji yra prisiminimas. Apie ja snekame kaip apie istorija, o apie II pasaulini kara snekame, kaip apie dabarties pasekmes. Stai yra svarbiausias argumentas is visu cia manyciau, stai del ko as uzsiminiau apie zmogiskuma, o tu apie tai man kaip ir neatsakei, kodel gi ? Ai gi reik "susigulejimo", kad zmones visi i kapus sugultu ir tie patys snekantys cia, bei Rusijos valdzia? Logiska - meluojantys pradinks is sio pasaulio, o nuskriaustiesiems net paprasto zodelio nereiks pasakyt: atsiprasome. As manyciau jog tikrai baisoka butu prisipazinti uz melagystes visai Rusijai, mums diskutuotojams, kai zino, kad sestu dar uz tokius dalykus i kalejima.(Netgi jus patys nustebot ginantieji komunizma, ka Medvedevas pasake ) Galime dziaugtis, kad pagaliau sioks toks prisipazinimo zingsnelis padetas ir jei taip toliau pradesiu gerbti Medvedeva. O del mano pateikto sarasiuko, supratau jog sutinki su manimi,kodel gi turetu atsiprasyti, kadangi argumentu paneigianciu faktus neradai Taip pat noreciau isgirsti daugiau apie Helsinkyje pasirasyta zmogaus teisiu deklaracijos siulymus ir jos igyvendinima valstybese is tavo puses, o ne is kitu cia diskutuojanciu zmoniu.
Arns 2009-11-06 23:14
Jobke, net tavo pirstelėjimas gali tapti istorija Tad jokio skirtumo tarp Prancuzijos revoliucijos, II pasaulinio karo, SSRS žlugimo skirtumo nėra. Čia istorija, kuri yra, nes buvo viskas iki jos. Ar II pasaulinis karas galėjo kilti, jei po I pasaulinio karo, vadovaujantis po Prancuzijos revoliucijos kilusia tautų apsisprendimo teise(beje, keista, tačiau aktyviausiai šitą įdėją propagavo komunistai(viso pasaulio), tik bolševikai šitai ragino paspartinti komunistinių/socialistinių šalių armijomis) ir nebūtų susikūrusios laisvos valstybės(iširo 4 imperijos), juk pagal aristokratinį modelį, Hitleris ir Stalinas nebūtų tapę vadovais... Šitaip bet kurį istorijos įvykį galima atvesti iki kur nori, bei įrodyti jog be to įvykio, nebūtų ir dabarties. Kažkaip tylokai apie mus, konservai gi prastūmė savo istorijos apsaugos variantą, kai už pasvarstymą apie pokario partizanus, galima kaip ir Rusijoje(BLOGOJOJE) kelis metus pailsėti pataisos namuose. Profilaktiškai, kad permąstytum, gal net paskaitytum tinkamą literatūrą. "buozinimas, zudimai, kankinimai" Pirmasis sakykim taip, skausmingas, bet vygdytas visoje Europoje(A.Smetona su "kompensacija" dvarininkams, pradėjo dalinti žemes bežemiams ir kareiviams). Žudymas ir kankinimas. Neteisingai apibrėžtos sąvokos, gal mintį turėjai tremimus? Nes žudymais ir kankinimais užsiėmė bet kurios valstybės slaptosios žvalgybos.
Jobke 2009-11-08 01:31
Pradekim nuo Lietuvos ginybos. Yra skirtumas, kai yra kovojama del nepriklausomybes atgavimo, jos islaikymo. Priminsiu jog kovojo pries naujus okupantus: bermontininkus, lenkus, sovietu rusija. O kita puse, kai kovojama tam, kad patenkinti savo poreikius valstybes ar asmeninius, prapleciant teritorijas ir isitvirtinti i jas. Jei nera puolanciu, nera ginanciu. Ar ne taip ? Partizanai, tu apie juos cia manau ne karta esi mastes(ar kur nors kitur), yra netgi tavo mastymo puslapiu Lietuvoje, na ir kaip? Gavai pataisos namuose tinkamos literaturos? O gal nespejai pakliuti dar ? Arba zinai panasiu pavyzdziu ? Nagi o kur gi tas buozinimas buvo vykdomas be bolseviku, sovietu ar bala nemate... Noreciau konkreciu pavyzdziu ir faktu. Stai tau vienas zudimo ir kankinimo pavyzdis is mano proseneles, kuri yra gyva. Jos brolis turejo draugu partizanu, ji apkaltino banditizmu(pamegta "tobuliausios santvarkos" savoka), is Sakiu isvare i Jonava statyti tilto, badavo, kankino. Veliau pabego atgal namo, basas , sudziuves is bado. Po keliu dienu ji pagavo, nusove miske ir prie vezimo prirista, nutempe atgal i Jonava su dar keliais nuzudytais vyrais. Manau gan aisku kam pririso ir nutempe atgal. Ne? Tam, kad zmones isgasdintu ir nebedarytu panasiu veiksmu. O kiek dar tokiu pavyzdziu yra, tukstanciai, simtai tukstanciu. A.A. Turek bent siek tiek gedos ir sazines, snekedamas paistalus jog tai nebuvo ar viskas buvo kuriama tik "socializmo" labui. Tau dar neiasku, del ko turetu atsiprasyti? O del tos istorijos eigos, nepyk, bet man juokas kyla. Tai galime pavadinti vos ne likimu, ar kaip tik mums patinka. Konkretus pavyzdis, ivykes Amerikoje siomis dienomis. Isiverze i buvusi darba, nusove zmogu, kelis suzeide, ji suciupo ir jo pasiteisinimas yra labai paprastas, kaip ir tavo: man jie sugriove gyvenima atleide be priezasties. Na tavo poziuriu, gaunasi taip, kad jo reiktu taip pat nebausti. Labai linksma. Atsakinejau kaip zydas i tavo mintis, manau problemu nekils. p.s. Vis laukiu apie sovietu zmogaus teisiu deklaracijos pasiulymus ir jos vykdymus.