Nauja Kambro periodo gyvybės vystymosi evoliucijos teorija  (3)

Kambro periodas, prasidėjęs prieš 540 milijonų metų, ir trukęs maždaug 50 milijonų metų, pasižymi didele randama gyvų organizmų fosilijų gausa, dar vadinama Kambro sprogimu, tačiau diskusijos, kas paskatino vienaląsčius mikroorganizmus organizuotis į sudėtingesnes daugelio ląstelių struktūras ir sukėlė audringą gyvybės vystymąsi, tęsiasi iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ispanijos, Šveicarijos ir JAV universitetų mokslininkai internetiniame žurnale „Molecular Biology and Evolution“ paskelbė jūrinių kempinių tyrimų rezultatus ir juos išvystė į įdomią teoriją – Kambro sprogimą sukėlė kalcis.

Mokslininkai įrodė, kad staigus ir didelis kalcio pagausėjimas jūros vandenyje buvo būtinas, kad jūrinės kempinės imtų formuotis į daugialąstelines struktūras.

Kalcio koncentracija Kambro periodo metu didėjo dėl aktyvios vulkaninės veiklos, kuomet dideli kalcio kiekiai buvo povandeninių geizerių išmetami iš Žemės gelmių. Jų nuomone, būtent kalcis paskato sudėtingų daugialąsčių gyvybės formų atsiradimą ir vystymąsi.

Įdomu ir tai, kad tokią bendrą evoliucijos išvadą tyrėjai padarė, molekulinės spektroskopijos metodais tirdami mikroskopinius objektus – jūrinės kempinės ląsteles.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)