Protus jaukiantis klausimas – ar tikrovė egzistuoja, kai mes į ją nežiūrime?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2023-01-08 13:55
Atsakymas ir parašytas straipsnyje. Žinoma kad medis virsdamas miške skleidžia garsą, net jei šalia nėra nieko sąmoningo (arba AI, arba registravimo/įrašymo įrenginio) kas galėtu išgirsti garsą, palei aukščiau pacituotą mintį užtenka tik sąveikų iš kitų atomų ir molekulių, nereikia net gyvų būtybių. Ir žinoma kad mėnulis egzistuoja kai į jį nežiūri pelė, palei tą pačią citatą. Dėl to ir sunku sukurti daug kubitų turintį kvantinį kompiuterį, nes per daug sąveikos ir sąlyčio taškų gaunasi (jau neminint virtualių dalelių kurios ir perduodą sąveikas), net jei visa tai ir veikia netoli absoliutaus 0K. Aš turiu aukštesnio lvl klausimą. Ar egzistuoja visata (arba multivisatos versija) be sąmoningų būtybių (stebėtojų) jos viduje ar išorėje (išorėje salyginai tik su galimybe stebėti tai)? Mano spėjimas toks pat kaip ir toje citatoje, jei pakankamai daug dalelių sąveikauja tada tai jau labiau makro fizika galioja, o ne QM.
gytis13 2023-01-08 14:49
Žmogus ne visada žemėje egzistavo, tai archeologai įrodo. Taigi žemė puikiausiai egzistavo be stebėtojų.
donatasv 2023-01-08 15:18
O kur pasakyta, kad stebėtojas turi būti žmogus. Į tavo komentarą labai gerai atsako behuriux komentaras...
Darius995 2023-01-09 01:05
Pagal materialistinę teoriją, kai materija yra pirminė, o sąmonė atsiranda iš materijos, nematau priežasčių, kodėl negalėtų visata egzistuoti be stebėtojų. Tačiau jei sąmonė yra pirminė, ir materija egzistuoja tik sąmonėje, atsakymą gerokai pakeičia.
bahuriux 2023-01-09 14:13
Manau sąmonė nelabai gali būti pirmiau už materiją, nes sąmonė kad ir kokios formos ji būtu (tarkim tik informacija) negali egzistuoti nematerialioj aplinkoj, nėra kur, kada ir kaip tai sąmonei egzistuoti. Net jei mes simuliuojami 10 lvl į gylį vistiek pati pirma informacija iš 1 lvl niekur-niekados "šalyje" negali atsirasti pirmiau nei materija.
Darius995 2023-01-10 02:47
Pagal materialistinę teoriją, Jūs esate teisus, nes tada sąmonei reikalingas gyvas kūnas (ar kokia nors laikmena) kaip nešėjas. Bet kas yra sąmonė? Gal jai nereikia ne tik nešėjo, bet ir erdvės? Ar galite įsivaizduoti, kaip būtų, jei nebūtų nei vieno erdvinio matmens? Tokiu atveju tiek erdvė, tiek multivisatos gali būti sąmonės dalis, egzistuojanti joje tik dėl to, kad egzistuoja sąmonė.
Dannas3 2023-01-10 10:02
Jeigu turi galvoje q antro levelio multivisata isplaukusia is eternal inflation teorijos, teigiancia, kad egzistuoja begale burbulu su skirtingais fizikos desniai,tokia visata beabejo turetu egzistuot. Kurioje butu fizikos desniai leidziantys egzistuoti tik tokiai kaip radiacijai, be cheminiu elementu. Tik nesu tikras ar tai turejei galvoje.
bahuriux 2023-01-10 12:59
Turėjau galvoje, kad nesvarbu kokie fizikos dėsniai bebūtu toje visatoje ir kaip atrodytu materija su visiškai kitokiais fizikos dėsniais nėra svarbu. Klausimas ar egzistuoja visata jei joje nėra stebėtojų, nei jokiu pavidalu.
Dannas3 2023-01-10 14:37
Ir koks pagal tave maziausias dalykas galetu vadintis stebetoju? Virtualios daleles atsirandancios is niekur ir iskart isnykstancios? Subatomines daleles kaip neutrinai? Man sunku butu isivaizduot, kad egzistuoja visiskai sterili visata, be joje vykstanciu kvantiniu reiskiniu. Nzn ar pagaunu tavo minti, del stebetojo apibrezimo,bet manoji, jei visatoj realiai vyksta tik kvantiniai reiskiniai, tai kaip ir nera, reikalo kalbeti apie stebetoja.
bahuriux 2023-01-12 17:29
Turbūt įmanomas toks visatos variantas kaip rašai su kitokiais fizikos dėsniais ir be stebėtojų. Net mūsų visatoj prie absoliutaus 0K labai didelė grupė atomų tarkim stiklinė skysto helio, ar vandenilio ar kažko panašais gali elgtis kaip vienas kvantinis objektas (Bose-Einšteino kondensatas), tai jei dėsniai kitokie galimas variantas kur visa visata yra kvantinė neapibrėžtos būsenos ir be stebėtojų. O minimalų rekalavimą stebėtojui, arba "stebėtojui" mūsų visatoj sunku pagauti ribą, kaip pvz mums ir makro onjektams laikas eina visada tik pirmym entropijos didėjimo kryptim, o subatominėm dalelėm dzin laiko kryptis. Netgi kas po ko priežastis ar pasekmė, tik paklūsta energijos tvermės dėsniui, nes peršokus "nelegaliai neįveikiamą barjerą" su turimo momento kiekiu, vistiek teks paskui gražinti energiją kuri buvo panaudota avansu, bet kazkokio dydžio šitų kvantinių objektų suma vistiek virsta makro objektu su laiko tėkme kaip mums įprasta. Tai kaip ir rašė straipsnyje ta riba yra kažkur, galbūt tik ji nėra aiški ir mums pilnai suprantama. Ai dzin ir taip nugrybavau per toli į multivisatų pakraščius ir qm.