Mokslininkai skebia sensacingą tyrimą: „galima judėti greičiau už šviesą visiškai nepažeidžiant dabartinių fizikos dėsnių!“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2023-02-16 11:31
Vėjai. Nei jokia dalelė turinti masę, ar galinti pernešti informaciją nejuda greičiau uż c, net jei ji neturi rimties masės pvz fotonas, vistiek nejuda greičiau už c. Abejoju ar pavyks kada nors taip čytinti ir sukurti FTL komunikaciją. Kitoj dimensijoj galbūt pavyktu, bet ne mūsų 3+1. O jei fantazuoti link makro objektų pasiekus c stebėtojo laikas sustos išorės atžvilgiu, bet stebėtojui judančiam c greičiu visata tiesiog pasieks savo egzistencijos pabaigą iškarto vos tik bus pasiektas c. Toks keliautojas bus atjungtas nuo dabartinės visatos ir niekada daugiau nebsugryš atgal, nes neliks pačios visatos ir net pačio erdvėlaikio. Ir tai nei joks ne paradoksas, o reliatyvumo teorija tiksliau time dialation. Vistik jei pavyktu aplink laivą sukurti pakankamą erdvėlaikio iškraipymą, arba erdvėlaikio ekranavimą, tada erdvélaivis judėtu ne reliatyvistinais greičiais, savo burbule ir taip galėtu viršyti c neribotai. Tik tokiu atveju išlieka priežastingumo paradoksai, nes tai būtu ne tik 3d erdve keliaujantis erdvėlaivis, bet 3+1 erdvėlaikiu, o tai reiškia tuo pačiu ir laiko mašina.
Staska 2023-02-16 14:56
Dar viena įdomi teorija / reliatyvilumo teorijos išplėtimas. Tik, deja, kol kas jos teisingumo neįmanoma patikrinti. Taigi, nėra rimto pagrindo manyti kol kas, kad egzistuoja 3 laiko dimensijos ir visi kiti iš to išplaukiantys, aprašyti fizikiniai dalykai.
Dannas3 2023-02-16 22:10
Na pagal modelius, 3 laiko dimensijos egzistuoja juodojoj skylej.
Hmz 2023-02-17 13:11
Lendam į juodąją skylę ir patikrinam tuos spekuliatyvius modelius?
Benediktas 2023-02-17 13:18
Tai mes pastoviai lendam į juodąją skylę, bet per teoriją. Taip ir visą kosmosą atradom, pirmiausia per teoriją. Didžiausią darbą atlieka teoretikai, tik mažai, kas juos vertina, nes visi nori pačiupinėti.
bahuriux 2023-02-17 16:10
Su ta teorine astronomija ir astrofizika labai slidus reikalas. Kol berods Galilėjus neišrado teleskopo astronomija ir astrologija buvo vienas ir taspats dalykas, žemė plokščia ir visatos centre, tik kai buvo prradėtas stebėti kosmosas, tik nuo tada astronomija tapo atskiras dalykas nuo astrologijos. Ir tik šimtmečiams praėjus pasitelkus stebėjimo duomenis buvo galima pradėti kelti hipotezes ir teorijas. Per paskutinį šimtmetî teorinėj astronomijoj ir astrofizikoj buvo daug klystkelių, bet stebėjimai atvedė vėl į kelią. Gerai nepamenu bet yra hipotezių, kad kirtus įvykių horizontą tam tikra prasme dėl erdvės kreivumo kurį sukelia gravitacija dingsta vienas erdvės matmuo. Todėl visi like keliai veda tik į BH centrą. Suprimityvinta analogija 2D būtu atsistojus Žemėje pietų ašigalyje ieškoti pietų krypties.
Hmz 2023-02-18 08:58
Jei teoretikai kažką sugalvojo, tai nereiškia, kad tai realiai egzistuoja. Apie 60 metus vyko hipotetinės dalelės - magnetinio monopolio - gaudynės, mat jos egzistavimas išsivedė iš Dirako lygčių. Dar buvo madinga ieškoti "stabilumo salelės" - naujų cheminių elementų Mendelejevo lentelės gale, kurie, pagal kažkieno įsivaizdavimą, bus stabilūs, nepaisant to, kad prieš juos eina tik greitai skylantys. Tos trys laiko dimensijos, jei teisingai supratau, yra iš stygų teorijos, kuri iki šiol nėra įrodyta, ir kurią daugelis fizikų vadina spekuliatyvia.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-02-18 09:26
Aš tai išvis nieko nesupratau. Tipo keliausiu greičiau už šviesą, bet keliausiu 1D erdvėj - taške (ne erdvėlaivyje)? Ir greitį matuosiu nebe m/s, o "m/s^3"? Kokiu čia būdu aplenksiu tą šviesą, jeigu ji per 3D keliauja, o aš bbž kur (pats būdamas taškas)
Dannas3 2023-02-18 18:03
Deja, bet tai isplaukia is realityvumo teorijos, cia toks labai suprantamas paaiskinimas But when we enter a black hole time and space switch roles meaning that for the part of space, we have only a single direction I.e. towards the singularity and we are just not allowed to stop or slow down or turn direction, therefore the space will become unidirectional like the time in our normal world…. While for the sake of time, we will be able to see the past and future of the location of black hole as the photons are already trapped inside the black hole and therefore we could observe all the directions of time present, past and future… And thus we could say that time and space switch roles inside a black hole… Bet kaip pats minejai, tai ko gero nepatikrinama teorija. Realityvumo lygtys neisprendzia sio galvosukio del klaidos gaunamos jose t.y. singuliarumo. Mano kuklia, per toli nenesancia nuomone, juodosios skyles yra solidus objektai, t.y. sekantis zingsnis po neutroniniu zvaigzdiu, tik kazkas dar "kietesnio". Bet labiausiai patikes paaiskinimas, kad tai "energy traped in warping spacetime". Gravitacija tokia didele, kad kazkas solidaus negali egzistuot, nes gravitacija sunaikina viska, lieka tik energija.
bahuriux 2023-02-18 22:08
Kad būtu dar kebliau primenu, kad beveik visos BH sukasi labai dideliais greičiais gal net ir iki c każkuri BH žiedo dalis pasiekia viduje už įvykių horizonto. https://bigthink.com/starts-with-a-bang ... oles-spin/ Rasti BH kuri yra nesisukantis taškas būtu sunku. Todėl kiek abejoju dėl visų erdvės matmenų susikeitimu su laiku. Jei paliktumėt dvi erdvės dimensijas kaip normalias kurios yra statmenos BH centrui, o trečią dimensiją sukeistumėte su laiku taip, kad trečios dimensijos kryptis būtu tik į vieną pusę, taip kaip yra dabar su mūsu laiku, o laikui leistumėt tekėt į bet kurią pusę, tada sutikčiau. Kitaip sakant manau kad susikeičia su laiku vietomis tik viena dimensija, ta kuri nukreipta į BH centrą, todėl tos dimensijos kryptis lieka tik į centrą. O laikas įgauna savybę tekėti į bet kurią pusę pasirinktinai. Gal taip gaunasi mażiau paradoksų? Ar dar daugiau privėliau?
Dannas3 2023-02-19 10:42
Kaip suprantu, bandai geometriskai pavaizduot. Bet dabar galvoju, tam issireikime, del BH viduje ikalintu fotonu, galima matyt praeiti, dabarti ir ateiti vienu metu, tai laikas neteka jis tiesiog yra, kaip 3 erdves dimensijos isoreje. BH viduje "teka" tik erdvė i viena puse, kaip isoreje laikas. As gal seniau klaidingai suprasdavau, del to apsikeitimo dimensijomis BH viduje galima judeti laiko dimensijose Dabar gal pagaliau teisingai supratau minti, kad judama tik viena erdves dimensija link singuliarumo, tuo paciu matant praeiti, dabarti ir ateiti. Tai kaip ir laiko dimensijoje jokio judejimo nera, tu tiesiog gali matyt viska tu paciu metu.
bahuriux 2023-02-19 11:37
Supratau vieną dalyką, o gal du. Laikas yra tikras reikalas, tikra dimensija, kaip ir erdvės dimensijos (bent jau mums), nes anksčiau abejojau, ar laikas išvis egziztuoja. Kitas dalykas jei BH viduje laikas susikeičia su erdve, tai reiškia mes gyvename dabar WH baltojoje skylěje aka BB bigbang'e. Nepulsiu įrodinėti tokios hipotezės nes to kolkas neis stebėti, tiesiog intuityviai taip suprantu, kad mes dabar esam atvirkščiame variante nei BH, tokia lygtis gaunasi su skirtingomis reikšmėmis abiejuose lygybės pusėse.
Dannas3 2023-02-19 12:45
Nu as bandau ziureti i tai paprastai,per escape violacity. Neutronines zvaigzdes pabegimo greitis yra puse sviesos greicio. BH yra sekantis objektas po neutronines zvaigzdes, kurios pabegimo greitis yra tiesiog didesnis uz sviesos greiti. Tai mano manymu, tai gali buti super tankus objektas is kokios nors galima sakyt egzotines medziagos, generuojantis tokia gravitacija, kad net sviesa negali pabegt. O ne tai, kad vos ne literaliai praduria erdve ir kazkur "islenda" kaip white hole. Del montriskos gravitacijos ir gaunam visus paradoxus kaip pvz apie laiko sustojima ar dimensiju apsikeitima. Aisku tada klausimas, jei tai solidus objektas, o ne tiesiog energija, kaip tada BH gali "isgaruot". Pries kelis menesius Astrum kanale, buvo idetas ilgokas video apie BH, tai is ten suzinojau nauja nurauta dalyka. Nzn ar tiksliai isreiksiu, bet BH garuoja ivykiu horizontui prarandant energija. Tai yra tas pats, kas mazejant pedsakui, mazetu ir peda.
bahuriux 2023-02-20 01:01
, sumažinta energija lygu sumažinta BH masė, todėl ir "pėda" mažėja. Bet kada tas turi įvykti mūsu atžvilgiu, jei išorės stebėtojui viskas kas už įvykių horizonto atrodo kad yra sustinge. Mano manymu BH išlenda į WH nevisai kažkur, o sakykim kažkada (kodėl visi mano kad tai turi būti kažkur kitur ir dabar, o ne kažkada tada kai...), kai mirs mūsų visata ir stebimoji visata tiek praskys kai stebimoji visata liks mažesnė už atomus, tada dar praėjus kažkiek labai daug laiko, kai stebimoji visata bus planko ilgio (big rip scenarijus, tai kas dabar stebima), tada visos iki to laiko neišgaravusios BH tiesiog sprogs išlaisvindamos visą savo energiją/materiją ir taip gausis begalė naujų tarpusavy nesusijusių WH, arba naujų BB, arba galima sakyti naujų visatų krūva. Arba palei visatos didžiojo susitraukimo ir atšokimo scenarijų, jei visata nustotu plėstis ir pradėtu trauktis dėl gravitacijos (mažai tikėtina bet negali žinoti), tada visos likusios BH ir visa likusi visatos materija/energija susitrauktu į vieną super BH, arba singuliarų tašką ir turim išnaujo BB, arba WH. Na gal tik fizikos dėsniai ir konstantos gali būti kiti, kai bus naujas/nauji BB. Nu jo privėliau normaliai aš čia