Pagaliau patvirtinta: pernai CERN‘o fizikų atrastoji dalelė – Higgso bozonas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

reality 2013-03-14 21:36
(Kaip apibudintum tylą, jei niekada nebūtum girdėjęs jokio garso?) Dar neseniai žmonija galvojo, kad žemę laiko 3 drambliai. Šie bizono gaudytojai panašūs į pilstytojus iš tuščio į kiaurą.
MrT 2013-03-14 21:59
Argumentuosi? Cia butent bozonas nepatinka ar visos daleles in general?
reality 2013-03-14 22:23
iš bizono gaudytojų taip pat nėra argumenuotų paaiškinimų kaip "dieviškoji" dalelė veikia, nėra loginės sekos, tik tušti pezalai. "Šių susidūrimų metu atsirandančios subatominės dalelės turėjo padėti atsakyti į klausimą, kaip susidarė visata." kur tas atsakymas? "Higgso bozono egzistencija leidžia patvirtinti teoriją, kad visų formų ir dydžių materija įgyja tokią savo formą ir dydį tik tada, kai ją sudarančios dalelės sąveikauja tarpusavyje, energetiniame lauke dalyvaujant pačiai svarbiausiai dalelei – Higgso bozonui. Kuo stipriau jos viena kitą traukia, tuo didesnė jų masė." bullshit. astrofizikai žymiai arčiau tiesos
fotonas 2013-03-14 23:13
Simboliška, kad sutapo su naujojo popiežiaus išrinkimo diena. Žinoma, mokslas nėra tiek populiarus, todėl veikiausiai ši žinia nustelbta įvykių Vatikane, tačiau reikia pasidžiaugti, kad turimi duomenys įrodo higso bozono "pagavimą". Daužė, daužė jie tas daleles, tikrai neveltui, tad nekriskite iki delfinų komentatorių lygio.
Mitgard 2013-03-15 00:15
Pagaliau jie pagamino kvark-gliuninę plazmą. Sakyčiau valio, viskas juda pirmyn, o nestovi.
DJ_LFS 2013-03-15 01:50
Įdomu, o kas sudaro Higgso bozoną, kokie komponentai? Iš kur ir kaip jis atsiranda?
MrT 2013-03-15 02:55
Nera logines sekos? Nera motyvo? W ir Z bozonai yra atsakingi uz silpnaja saveika. Ir paziurejus i standartini modeli matome, kad kiti bozonai: fotonas, gliuonas ir hipotetinis gravitonas - neturi mases. Taciau W ir Z bozonai yra ganetinai masyvus. Ju masems aiskinti yra reikalingas H.bozonas, nes sie bozonai saveikauja su Higso lauku ir igauna mase. Tai buvo reikalinga norint suvienyti elektromagnetine saveika ir silpnaja saveika. Si teorija yra vadinama elektrosilpnaja. Mokslininkai to ir siekia - rasti TOE/GUT. Pribure klounai is kavos tirsiu, sumaste sita teorija ir matai, kvaileliai gavo Nobelio premija net. Dar net ir P. Higgsas planuoja gaut - visau jau nukvako fizikai ir Nobelio komitetas. Tam ir buvo statytas LHC (bent jau tai buvo viena is priezasciu). Visos daleles buvo surastos tokiu pat budu kaip ir H.B. Kuom jis prastesnis nei kitos? Ar ir kitu nepripazysti? Standartinis modelis yra labai sekmingas ir visos numatytos daleles buvo surastos (isskyrus gravitona, kuris labai tiketina, kad ir neegzistuoja). Ir naudojant standartini modeli galime puikiai paaiskinti saveikas. Jei nepripazysti standartinio modelio tai turbut nepripazysti ir QED. Nors QED yra tiksliausia fizikos teorija, kuri praktikoje veikia puikiai. Kuom tai susije su Visatos susidarymu? Iki planko ribos yra manoma, jog visos saveikos buvo susijungusios i viena del labai dideles energijos. Begant laikui jos issiskyre. Buvo pastebeta, kad prie dideliu energiju silpnoji ir elektromagnetines saveikos susiviena (kaip minejau pries tai). Dabar buvo rasta trukstama dalis. Prie didesniu energiju teoriskai turetu susivienyti ir visos kitos saveikos. Taigi, jei sugebesime suvienyti teorijas (rasti TOE/GOE) iminsime ir tai kas buvo iki planko ribos. Beliks tik filosofijos - kas buvo iki BB, nes turesime stipru teorini pagrinda turincia teorija. P.S. Elektronas irgi manau savo laiku atrode kaip niekalas.
Pumper 2013-03-15 08:38
g3n1us 2013-03-15 22:28
Dedu mokslininkams didelį pliusą ir pareiškiu pagarbą. Čia kas bando kritikuoti, tai galiu pasakyti, neturit visiškai su tuo susijusių žinių ir geriau patylėtumėt..