Austrija ketina trauktis iš CERN  (7)

Austrija ketina pasitraukti iš Europos branduolinių tyrimų centro (CERN) veiklos, pranešė „Nature News“. Šį šalies vyriausybės sprendimą dar turi patvirtinti parlamentas ir prezidentas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak oficialių Austrijos atstovų, pagrindinė pasitraukimo iš šios organizacijos priežastis – siekis „racionaliau panaudoti“ 17 milijonų eurų, kuriuos Austrija kasmet skiria CERN biudžetui. Šiuos pinigus ketinama panaudoti pačios Austrijos mokslininkų projektams fizikos, sociologijos bei biotechnologijų srityse finansuoti.

Tačiau pačių austrų mokslininkų manymu, sprendimas pasitraukti iš CERN veiklos šalies mokslui turės „katastrofinių“ pasekmių. Jie pabrėžia, kad Austrija daug lėšų investavo į Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo (LHC) statybą, tačiau nutraukus bendradarbiavimą su CERN šalies fizikai neteks galimybės naudotis LHC eksperimentų rezultatais.

Austrija yra viena seniausių CERN narių – ji šiai organizacijai priklauso jau 50 metų. Per visą CERN istoriją iš šios organizacijos yra pasitraukusios vos 2 valstybės – Jugoslavija (1961 m.) ir Ispanija (1969 m.). Ispanija į CERN sugrįžo 1983-aisiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: