[Žinios trumpai] NATO kardinaliai keičia Baltijos šalių gynybos koncepciją: „su invazijos atgrasymu baigta, pereiname į visišką teritorijos apsaugą“  ()

NATO generalinio sekretoriaus teigimu, naujoje „strateginėje koncepcijoje“ Rusija bus įvardijama kaip tiesioginė ir betarpiškiausia grėsmė bloko saugumui. Taip pat NATO radikaliai sustiprins gynybą rytuose, nukreipdama dėmesį nuo bet kokios invazijos atgrasymo į visišką teritorijos apsaugą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad dėl naujo karinio plano turėtų būti susitarta kasmetiniame organizacijos lyderių suvažiavime. Jis radikaliai sustiprins Aljanso gynybą rytuose, nukreipdamas dėmesį nuo bet kokios invazijos atgrasymo į visišką teritorijos apsaugą. Jis pridūrė, kad Rusijos Federacijai nepavyks užimti Talino, nepaisant Estijos nuogąstavimų.

Tai „Financial Times“ sakė NATO generalinis sekretorius.

„Galiu patikinti, kad dešimtmečius galėjome apsaugoti šalis, besiribojančias su Rusija, koreguodami savo buvimą pagal grėsmės vertinimą. Mes tai darėme anksčiau ir darysime dar kartą“, – sakė jis.

Šią savaitę Madrido viršūnių susitikime pasirašyta nauja „strateginė koncepcija“ apibrėš NATO ateinančio dešimtmečio tikslus ir požiūrį, taip pat gerokai išplėstą savo rytinių sąjungininkų gynybos planą reaguojant į Rusijos invaziją į Ukrainą.

Stoltenbergo teigimu, Rusija bus įvardyta kaip tiesioginė ir betarpiškiausia grėsmė Aljanso saugumui.

Leidinyje pažymima, kad esamą NATO gynybos poziciją Baltijos šalyse sudaro apie 8000 užsienio karių, vadovaujamų JK, Vokietijos ir Kanados, kad atgrasytų bet kokią galimą invaziją.

 

NATO pareigūnai sutinka, kad toks požiūris į saugumą yra neaktualus dėl plataus masto Rusijos Federacijos karo prieš Ukrainą. Aljanso generalinis sekretorius sakė, kad Estijos ministrės pirmininkės Kaja Kallas komentarai apie savo šalies apsaugą „atspindi jos susirūpinimą“. Jis pridūrė šiuos klausimus aptaręs su ja ir Lietuvos bei Latvijos vadovais.

„Jie dešimtmečius buvo okupuoti sovietų. Jie žino, ką reiškia būti okupuotiems. Suprantu, kad Kallas nori daugiau NATO, ir galiu pažadėti jai daugiau. Mūsų pagrindinė pareiga yra užkirsti kelią bet kokiam išpuoliui prieš Estiją ar bet kurią kitą sąjungininkę“, – sakė jis.

 

Prisiminkite, kad birželio 22 dieną Estijos premjerė Kaja Kallas pasakė, kad esant dabartiniams NATO gynybos nuo Rusijos puolimo planams, Estija invazijos atveju būtų nušluota nuo žemės paviršiaus. Anot jos, egzistuojanti Trijų Baltijos valstybių gynybos aljanso koncepcija leidžia manyti, kad teritorija gali būti užimta, bet vėliau išlaisvinta per 180 dienų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(0)
(57)

Komentarai ()