[Žinios trumpai] JAV atsiųs Ukrainai pažangių NASAMS oro gynybos ginklų už 820 mln. dolerių  ()

Pentagonas penktadienį paskelbė apie naują 820 mln. dolerių vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą, kuris apima pažangias vidutinio ir ilgo nuotolio oro gynybos sistemas ir kontrartilerijos radarus. Tame pakete didžiausią įspūdį daro NASAMS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASAMS, kurią sukūrė Norvegijos „Kongsberg Defense and Aerospace“ ir Amerikos bendrovė „Raytheon Technologies“, žymi perėjimą nuo rusiškų oro gynybos sistemų prie vakarietiškų.

„Ši sistema, kurią bendrai gamino Norvegija ir JAV, yra NATO sistema, todėl mums svarbu pradėti padėti ukrainiečiams pakeisti savo oro gynybą iš sovietinės į paremtą šiuolaikinėmis technologijomis“, – penktadienį sakė aukšto rango gynybos pareigūnas.

Tikimasi, kad NASAMS sutartys bus užbaigtos per kelias savaites ar mėnesius, bet Ukrainos pajėgos dar turės būti apmokytos valdyti sistemas. NASAMS, kurios naudojamos oro erdvei virš Baltųjų rūmų ir Pentagono saugoti, pastaraisiais metais, be kitų šalių, buvo eksportuojamos į Vengriją bei Indiją.

Naujoji pagalba taip pat apėmė 50 milijonų dolerių vertės amunicijos krovinį bei HIMARS raketinę artileriją. Ukrainos pajėgos jau sėkmingai panaudojo HIMARS prieš Rusijos vadavietes ir kitus taikinius okupantų pajėgų užnugaryje.

 

„Jūs matote, kad ukrainiečiai iš tikrųjų sistemingai renkasi taikinius ir tiksliai juos naikina“, – sakė pareigūnas.

Žiniasklaidos cituojamas šaltinis šią savaitę Rusijos pajėgų pasitraukimą iš Gyvatės salos įvertino ne kaip Rusijos geranoriškumą, kaip gyrėsi Maskva, o kaip Ukrainos pajėgų pergalę. Pareigūnai patvirtino, kad Ukraina panaudojo raketas „Harpoon“, kad Juodojoje jūroje sunaikintų Rusijos aprūpinimo laivą, kuris plaukė į Gyvatės salą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()