[Žinios trumpai] „Gera žinia visiems, išskyrus Rusiją“ – garsus Rusijos ekonomistas Nesmianas skelbia apie Rusijos žlugimą dujų rinkoje  ()

Rusija sparčiai praranda savo rinkos dalį Europoje, į kurią niekada nebegalės sugrįžti tokia pačia kokybe. Tarptautinė energetikos agentūra prognozuoja, kad iki 2025 m. dujų tiekimas vamzdynais iš Rusijos į Europos Sąjungą gali sumažėti mažiausiai 55 %, o pagal „spartesnį scenarijų“ – daugiau kaip 75 %.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos ekonomikos ekspertas ir analitikas Anatolijus Nesmianas savo „Telegram“ kanale pažymi, kad tai gera žinia visiems, išskyrus Rusiją, kuri sparčiai praranda rinkos apimtis Europoje, į kurią vėliau niekada nebegalės sugrįžti tokiu pat pajėgumu.

„Dujų gamintojai turi didžiulę rinką, o tai reiškia, kad jie gali pritraukti investicijų ir plėtoti sustabdytus ir trūkstamus pajėgumus, garantuodami tiekimo augimą ateityje, o konkurencija tarp gamintojų šiuo laikotarpiu gerokai sumažės. Atsiras seniai pamiršta rinka, kurioje pardavėjai diktuos sąlygas. Tai truks neilgai, kol rinka galutinai pasidalys. Tada sistema vėl pradės grįžti į pusiausvyrą ir pirkėjas vėl pradės diktuoti. Bet kokiu atveju tai reiškia sprogstamą augimą visiems“, – sako ekspertas.

Pasak jo, Europa turės strateginę galimybę sparčiau plėtoti ir diegti savo „žaliąsias technologijas“: atsiradusi rinkos apimtis leidžia tikėtis spartesnio perėjimo su gerokai mažesne konkurencija.

„Vienintelis pralaimėtojas yra Kremliaus vagys. Jie patys sukūrė šią padėtį visais aspektais. Pirmiausia jie paniekino skalūnų technologijų perspektyvas, paskui paniekinamai plojo apie suskystintas gamtines dujas, paskui nutiesė milžiniškus vamzdynus į niekur, kurie iš tikrųjų yra užkasti žemėje ir paskandinti vandenyje. Visa tai daroma atsižvelgiant į teiginius, kad siekiama sukurti energetinę supervalstybę. Kaip statybininkai, taip ir supervalstybė. Jie net nesuprato, kad supervalstybė – tai ne apimtys, o pažangios technologijos ir pramonės standartai. Kremlius šioje srityje yra beveik nieko nepasiekęs. Nulis. Tad kodėl stebina, kad jie priėjo prie tokio galutinio sprendimo?“ – pabrėžė ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(1)
(33)

Komentarai ()