Nerealus vaizdas! JAV vienu metu į dangų pakėlė beveik pusę visų slaptų bombonešių B-2, kainuojančių po 2 mlrd. USD (Foto, Video)  ()

Aštuoni B-2 „Spirit“ bombonešiai pakilo į orą savo bazėje Misūryje, kad parodytų precedento neturinčią slaptą oro galią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors „dramblių pasivaikščiojimas“ (elephant walk) jau yra gerai žinoma JAV kariuomenės ir kitų oro pajėgų pratybų dalis, ši koncepcija vis dar gali padaryti įspūdį.

„Dramblių pasivaikščiojimas“ yra JAV oro pajėgų (USAF) terminas, reiškiantis karinių orlaivių riedėjimą prieš pat pakilimą, kai jie yra glaudžiai susiformavę. Dažnai tai vyksta prieš pat minimalų kilimą.

Pavyzdžiui, aštuoni slapti (stealth) bombonešiai B-2 „Spirit“, vienu metu sustoję ant pakilimo tako Whitemano oro pajėgų bazėje, Misūrio valstijoje, per neseniai vykusių pratybų „Spirit Vigilance 22“ kulminaciją.

Manevrai apėmė 509-ąją ir 131-ąją bombonešių eskadriles Whitemano oro pajėgų bazėje – vienintelėje veikiančioje B-2 bazėje – ir baigėsi lapkričio 7 d. „dramblio pasivaikščiojimu“ ir vėlesniu išskridimu. Atrodo, kad tai pirmas kartas, kai skraidantys bombonešiai dalyvavo masiniame tokio masto paleidime.

Šiais laikais dramblių pasivaikščiojimų tikslas – parodyti bazės ir ją sudarančių vienetų pasirengimą ir gebėjimą greitai pakelti į orą daug orlaivių, kurių gali prireikti didelės nelaimės metu. Nors pastaraisiais metais JAV kariuomenėje tokių pratybų vis dažniau pasitaiko, bombonešių dalyvauja daug rečiau.

 

Bendras JAV oro pajėgose tarnaujančių B-2 skaičius yra 20 vienetų (+1 prototipas), tai yra, 40 % visų tokio tipo bombonešių buvo pakelti į dangų vienu metu.

Pažymėtina, kad tokius mokymus sudaro ne tiek lakūnų įgūdžių lavinimas, kiek antžeminio personalo įgūdžių lavinimas, kuris per trumpą laiką turi paruošti nemažą skaičių mašinų išvykti tuo pačiu metu.

Galų gale, nepaisant visų slaptų savybių, kurios užtikrintų, kad jis galėtų atlikti savo misiją karo metu, B-2 taikos metu vertė yra tame, kad jis yra matomas Amerikos strateginio atgrasymo simbolis, taip pat kaip branduolinės triados narys (strateginės balistinės raketos, povandeniniai laivai ir bombonešiai).

 

„Paprasčiau tariant, B-2 yra strategiškiausias pasaulyje orlaivis“, – sakė 509-osios operacijų grupės vadas pulkininkas Geoffrey'us Steevesas. „Tai vienintelis orlaivis planetoje, kuriame suderinamas slaptumas, naudingoji apkrova ir ilgalaikis smūgis“.

B-2 „Spirit“ išlieka brangiausiu lėktuvu istorijoje. Apskaičiuota, kad jo kūrimo kaina yra 44,75 milijardo dolerių, vieno orlaivio kaina 90-ųjų kainomis yra daugiau nei 2 milijardai dolerių, o skrydžio valandos kaina yra 135 tūkstančiai dolerių.

Vienas iš tokių orlaivių gali pakelti iki 23 tonų ginklų, įskaitant didelio tikslumo JDAM, 16 termobranduolinių B61 arba B83 raketų arba neskelbiamą skaičių tolimojo nuotolio AGM-154 JSOW ir AGM-158 JASSM sparnuotųjų raketų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(109)
(1)
(108)

Komentarai ()