JAV skelbia apie pavojų: „Wagner“ išsiųstas į Europą, suplanuoti rimti veiksmai  ()

„Wagner“ pajėgos gali pasirodyti dar vienoje Europos šalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos privati karinė kompanija „Wagner“ suaktyvino savo veiklą Serbijoje, taip pat kai kuriose Afrikos šalyse. Aukštiems JAV pareigūnams kelia nerimą tai, kad Maskva tokiu būdu kovoja su antiputiniškomis nuotaikomis pasaulyje, taip pat bando panaudoti vietinę kalnakasybos pramonę savo tikslams. Apie tai rašo „Politico“.

Rusijos oligarchui Jevgenijui Prigožinui priklausanti „Wagner“ dešimtyse šalių su vyriausybėmis dirba prie karinių ir politinių projektų. Jungtinės Valstijos ilgą laiką stebėjo grupės veiklą visame pasaulyje, ypač tokiose šalyse kaip Sirija, kur dislokuoti JAV kariai, taip pat Malis, Centrinės Afrikos Respublika ir Serbija.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro Transnacionalinių grėsmių projekto direktorė Catrina Doxsee teigia, kad vis daugiau dėmesio skiriama Rusijos santykiams su Afrika ir jos įtakos sferos kūrimui. Anot jos, „Wagner“ užtikrina Maskvos projektų saugumą ir visais įmanomais būdais prisideda prie Rusijos ir Afrikos šalių santykių gerinimo.

„Didžiulė pasekmė yra Rusijos gebėjimas plėsti savo pajėgas ir žvalgybos pajėgumus – ne tik išstumiant Vakarų karinę žvalgybą, bet ir [įgyjant] naujas karių teises bei prieigą prie strateginių vietų“, – sakė Doxsee.

JAV nerimauja, kaip „Wagner“ smogikai kišasi į suverenių šalių vidaus politiką, pažeidžia žmogaus teises ir atima iš jų naudingąsias iškasenas. „Politico“ rašo, kad „Wagner“ pradėjo dislokuoti žmones Serbijos Belgrade. Ten jie turi atremti Rusijos diasporos narius, kurie priešinasi Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

 

Kalbant apie Ukrainą, kaip rašo žurnalistai, „Wagner“ ir toliau praranda žmones mūšio laukuose. Pranešama, kad samdiniai prie Bachmuto yra pakankamai išsekę. Amerikos pareigūnai galvoja, kaip apriboti „Wagner“ vaidmenį Rusijos kare prieš Ukrainą. Valstybės jau yra įvedusios sankcijas Prigožinui ir jo kompanijai, tačiau greičiausiai bus imtasi papildomų finansinių priemonių.

(126)
(13)
(113)

Komentarai ()

Susijusios žymos: