Lietuva – tarp šviesolaidinio interneto lyderių  (16)

Lisabonoje vykusioje konferencijoje apie šviesolaidinį internetą paskelbta, kad Lietuva pagal šviesolaidinio interneto plėtrą yra pirmoje vietoje Europoje. Pasaulyje mūsų šalis užima aukštą 5 vietą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasarį Portugalijos sostinėje vyko šviesolaidinio interneto plėtra Europoje besirūpinančios nepelno organizacijos „FTTH Council Europe“ (FTTH – „Fiber to the Home“, liet. „Šviesolaidis iki būsto“) konferencija. Joje paskelbta, jog pagal visą namų ūkių skaičių ir šviesolaidinį internetą turinčių vartotojų skaičių Lietuva yra pirmoji Europoje.

FTTH internetą, kuriuo šviesolaidinio interneto kabelis atvedamas iki pat kompiuterio, Lietuvoje turi apie 13 proc. namų ūkių. O FTTB („Fiber to the Building“ – liet. „Šviesolaidis iki namo“) internetą, kuriuo šviesolaidinio interneto kabelis atvedamas iki namo, bet į kompiuterį nutiesiamas varinis laidas, Lietuvoje naudoja dar apie 5 proc. vartotojų. Taigi bendrai šviesolaidinį internetą Lietuvoje naudoja apie 18 proc. vartotojų.

Lietuva Europoje aplenkė tokias šalis, kaip Švedija (apie 12 proc.), Norvegija (apie 11 proc.), Slovėnija (apie 10 proc.). Estija užėmė penktą vietą Europoje (apie 7 proc.), o Latvija – vienuoliktą (apie 1,5 proc.).

FTTH generalinis direktorius Hartwigas Tauberis, kalbėdamas su Lietuvos žurnalistais, pastebėjo, jog į Europos penkioliktuką nepakliuvo tokios šalys, kaip Vokietija ar Didžioji Britanija. Anot jo, tai lėmė ne tik didesnis gyventojų skaičius, bet ir tai, jog Lietuvoje didžiuosiuose miestuose, daugiabučiuose gyvena didelė dalis gyventojų. Be to, didelę įtaką turi vartotojų poreikiai.

Ketvirtadienio popietę paskelbtas ir pasaulinis reitingas. Jame lyderiauja ekonomiškai stiprios Rytų Azijos šalys: pirmą vietą užima Pietų Korėja, kur šviesolaidinį internetą turi beveik 53 proc. vartotojų; antrą vietą užima Japonija (apie 34,5 proc.), trečias Honkongas (apie 34 proc.), ketvirtas Taivanas (25 proc.), o penkta – Lietuva.

Interneto plėtros lygis apskaičiuojamas imant bendrą namų ūkių skaičių ir lyginant jį su šviesolaidinį internetą turinčių vartotojų skaičiumi. Dėl objektyvumo tyrime nedalyvauja mažosios šalys, turinčios iki 200 tūkst. namų ūkių.

FTTH konferencijoje dalyvaujantis TEO LT generalinio direktoriaus pavaduotojas, bendrovės tinklo technologijų tarnybos vadovas Darius Didžgalvis teigė, jog Lietuvoje jų šviesolaidinį internetą naudoja 60 tūkst. klientų, tačiau teoriškai jį galėtų turėti per 360 tūkst. vartotojų, t.y. šviesolaidinio interneto kabelis praeina pro tiek namų bei butų. Statistikos departamento duomenimis, šalyje iš viso yra per 1,2 mln. namų ūkių.

FTTH technologija šiuo metu pasiekiamas didžiausias greitis siekia 10 gigabitų, tačiau laboratorijose atliekamais testais pasiektas ir 50-60 terabitų greitis.

Vadinamasis „varinis“ kabelis interneto greitį riboja iki maždaug 100 megabitų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)