Įvyko precedento neturintis Ukrainos ir ES viršūnių susitikimas: Ukrainos laukia monstriški pokyčiai  ()

Europos Vadovų Tarybos vadovas nusiteikęs ryžtingai ir sakė, kad Kremlius Europos neišgąsdins, o Ukraina bus ES narė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį, vasario 3 d., Kyjive vyko Ukrainos ir ES viršūnių susitikimas, kuris tapo precedento neturinčiu įvykiu Europos Sąjungos kontekste ir, ko gero, savo svarba prilygsta Zelenskio ir Bideno susitikimui. „Dialog.UA“ surinko pagrindines šio istorinio įvykio akimirkas.

Personalo sprendimai, valstybinės ir antikorupcinės politikos aktyvinimas – visa tai tapo pasirengimu viršūnių susitikimui. Apskritai akivaizdu, kad valstybė greitai reaguoja į visus skandalus, susijusius su korupcija, ir tai yra viena iš įstojimo į ES sąlygų.

Kyjivo viršūnių susitikime dalyvavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, prezidentūros vadovas Andrijus Jermakas, vyriausybės nariai, Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis.

Taip pat žinoma, kad gausioje delegacijoje iš Briuselio buvo 15 iš 27 Europos Komisijos narių.

Maksimalią Ukrainos programą, apimančią 2 metų laikotarpį, paskelbė ministras pirmininkas Denysas Šmyhalas. Tačiau, anot ekspertų, pati Europa tokiomis sąlygomis iki galo netiki, nes ES plėtra tokioje didelėje teritorijoje turėtų būti sprendžiama visuose sistemos lygiuose.

Tačiau Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis teigia, kad dvejų metų laikotarpis yra gana realus, tačiau pabrėžia, kad tam Ukraina turi dėti daug pastangų (kalbama apie darbą su reformomis, kuriomis siekiama stiprinti demokratines institucijas, kovą su korupcija ir nepriklausomą teismų sistema).

 

Apskritai Europos Vadovų Tarybos vadovas nusiteikęs ryžtingai ir sakė, kad Kremlius Europos neišgąsdins, o Ukraina bus ES narė. Pats viršūnių susitikimas įvardijo aiškią žinią, kad Sąjunga visokeriopai rems Ukrainą (po to iškart invazijos metinių proga paskelbė naują sankcijų Rusijai paketą ir apie milijardą Ukrainos atkūrimui po karo).

Dar viena gera žinia yra ta, kad Europos Sąjunga Ukrainai pateikė tarpinį septynių kriterijų, gautų su kandidatės statusu, įvykdymo įvertinimą. Anksčiau jie žadėjo tai paviešinti tik rudenį, tačiau po aukščiausiojo lygio susitikimo rezultatų nuspręsta tai padaryti greičiau.

 

Be oficialaus ES dokumento su įgyvendinimo vertinimu ir problemų aprašymu Ukraina negalėtų atlikti „darbo dėl klaidų“, todėl derybos dėl narystės negalėtų prasidėti šiais metais, o dabar viskas tampa įmanoma.  Beje, pagal audito rezultatus Ukraina jau įvykdė 72% iš Europos Sąjungos gautų užduočių.

Taip, neabejotina, kad dar laukia daug darbo, nes kariaujanti šalis negali greitai susidoroti su visomis užduotimis, tačiau faktas: Europos Sąjungos ir Europos Komisijos vadovybė atvyko į Ukrainą ir jų pasisakymai įkvepia optimizmo. Tampa aišku: derybų dėl įstojimo procesas šiemet tikrai prasidės. Kelias į ES, žinoma, sunkus, bet jis bus įveiktas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(67)
(2)
(65)

Komentarai ()

Susijusios žymos: