Atskleista nenumatyta NATO tankų bėda – tai gali kelti rimtų problemų Ukrainoje  ()

Dėl didesnio NATO narių Ukrainai tiekiamų pagrindinių kovinių tankų svorio gali kilti problemų dėl to, kaip Ukraina gali juos panaudoti, naujienų agentūrai „Newsweek“ sakė ekspertai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastarosiomis savaitėmis Kijevo rėmėjai iš Vakarų paskelbė, kad yra pasirengę aprūpinti Ukrainos kariuomenę sudėtingais pagrindiniais koviniais tankais.

Naujieji tankai yra modernesni nei pagrindiniai Kijevo koviniai tankai, kuriuos naudojo nuo karo pradžios, įskaitant sovietmečio T-72. Ukraina anksčiau buvo gavusi T-72 iš kelių šalių, o lapkritį Baltieji rūmai įsipareigojo finansuoti 45 pažangių pajėgumų tankų T-72B atnaujinimą per Čekiją.

Tačiau T-72, kuris yra plačiausiai naudojamas pagrindinis kovos tankas pasaulyje, sveria apie 45 tonas, kaip ir vėlesnis modelis T-80. Pasak JAV kariuomenės, M1A1 gali sverti nuo 67 iki beveik 74 tonų.

„Tai turi įtakos, kokius tiltus transporto priemonė gali saugiai pervažiuoti, o tai savo ruožtu turi įtakos, kur ji bus dislokuota ir kaip lengvai ji gali manevruoti mūšio lauke“, – „Newsweek“ sakė kariuomenės ir gynybos ekspertas Michaelas Peckas.

Sovietmečio tiltai buvo sukurti taip, kad atlaikytų to meto ir regiono tankų svorį, „Newsweek“ sakė buvęs karininkas Frankas Ledwidge'as.

„Daugelis Ukrainos tiltų gali būti netinkami“ daug sunkesniems pagrindiniams Vakarų mūšio tankams, kurie dabar skirti Ukrainos fronto linijoms, sakė jis.

Ukrainos kariuomenės naudojama tiltų įranga taip pat buvo sukurta atsižvelgiant į sovietmečio tankus, o ne „Abrams“, „Challenger“ ar „Leopard“, pridūrė jis.

Atitinkamą tilto įrangą pateiks Vakarų sąjungininkai, teigė Ledwidge'as, tačiau Rusijos karinė žvalgyba vis dėlto gali turėti naudos iš Ukrainos logistikos sprendimų.

 

Ledwidge'as teigė, kad šie svarstymai „apribos“ Ukrainos kariuomenę, tačiau Ukrainos kariuomenės vadai „tai puikiai žinos ir ras būdų, kaip dislokuoti tankus, kad galėtų pasinaudoti savo pajėgumais“.

Dar 2020 m. vasarį karinis leidinys „Breaking Defense“ rašė, kad nors Vakarų Europos infrastruktūra „Šaltojo karo metu dažnai buvo sustiprinta, kad atlaikytų 60 ir daugiau tonų sveriančius NATO tankus, Rytų Europa negalėjo sau leisti statyti tokių tvirtų tiltų, todėl jais gali važiuoti tik daug lengvesni sovietiniai tankai, tokie kaip 45 tonas sveriantis T-72“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(6)
(10)

Komentarai ()