Rusai bus šokiruoti: juos puola jų pačių dronas – kas vyksta?  (1)

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai perėmė Rusijos smogiamąjį bepilotį orlaivį: dabar jis puola okupantus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Teritorinės gynybos kariai perėmė Rusijos kariuomenės droną ir panaudojo jį prieš okupantus.

Apie tai leidiniui „Armija Inform“ pranešė Ukrainos kariuomenė.

Brigados vadas, vyresnysis leitenantas šaukiniu „Merlinas“ sakė, kad pastaruoju metu rusai pradėjo dažnai leisti dronus šalia savo pozicijų.

Iš pradžių dronai vykdė tik žvalgybą, todėl kariškiai į juos daug dėmesio nekreipė ir nebandė numušti, o tai padaryti praktiškai neturėjo galimybės. Tačiau prieš kelias savaites UAV pradėjo mėtyti granatas.

Brigada buvo įsikūrusi labai arti priešo pozicijų, vidutinis atstumas buvo tik 250 m, o įsibrovėliai kasdien surengdavo po keliolika tokių antskrydžių. Siekdami apsisaugoti, kovotojai, padedami savanorių ir artimųjų, rinko lėšas „Sky Wiper“ antidronui – jis kainavo apie 15 000 eurų.

Po kelių dienų „Sky Wiper“ jau buvo kovotojų rankose. Ukrainos gynėjai nusprendė nedelsiant išbandyti ginklą ir išvyko į medžioklę, netrukus pastebėjo priešo droną ir sėkmingai jį nukenksmino.

„Dronas siūbavo ore, buvo visiškai dezorientuotas, todėl pasikabino ant medžių ir ten liko. Po juo kabėjo granata RGD-5. Kai įsitikinome, kad jis visiškai išjungtas, nupjovėme medį ir paėmėme UAV. Paaiškėjo, kad tai „Dji Mavic 3“, kurio vertė apie 2 600 eurų“, – sakė „Merlinas“.

 

Ukrainos kariuomenė ištyrė droną ir nustatė, kad rusai panaudojo labai sunkią ir nepatogią granatų numetimo sistemą, kuri sumažino drono efektyvumą. Ekspertai perkūrė droną, po kurio „Merlino“ vadovaujami kariškiai pradėjo jį naudoti prieš Rusijos kariuomenę.

Anksčiau rašėme, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos naudoja „Sky Wiper“ dronams „apakinti“. Lietuvos įmonės „NT-Servise“ mobilusis įrenginys 5 km atstumu skleidžia radijo bangas, trukdančias valdymo ir navigacijos sistemoms. Pastebėtina, kad Lietuva tokius ginklus ukrainiečiams pirmą kartą perdavė dar 2021 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(103)
(2)
(101)

Komentarai (1)