Kas būtų įvykę Ukrainoje Kijevo užgrobimo atveju: paskelbtas „planas A“ ir „planas B“  ()

Ukrainos žvalgybos tarnyba praneša, kad rusai neturėjo aiškaus plano, kas vadovaus Ukrainai - pernai Kijevo užgrobimo atveju Kremlius šiai valstybei rengė du scenarijus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis okupantų scenarijus Ukrainai

Vienas iš scenarijų buvo susijęs su artimiausiu V. Putinui žmogumi Ukrainoje – jo pusbroliu Viktoru Medvedčiuku. Petro Porošenkos prezidentavimo metu Medvedčiukas buvo vyriausiasis derybininkas su Kremliumi ir dalyvavo keičiantis karo belaisviais. O valdant V. Zelenskiui jis atsidūrė tyrimo akiratyje: jo televizijos kanalai buvo pašalinti iš eterio, o Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba jam ir jo žmonai taikė asmenines sankcijas. Be to, Rusijos diktatoriaus marionetei buvo pareikšta nemažai įtarimų dėl galimo bendradarbiavimo su okupantais.

Paskutinis Medvedčiuko šansas atsidurti Ukrainos politikos viršūnėje buvo „padėti“ Rusijai.

Kai V. Putinas pradėjo rengti invazijos planus, V. Medvedčiukas tvirtino, kad ukrainiečiai išskėstomis rankomis priims Rusijos karius.

Vasario 24 d. rytą Medvedčiukas nustojo bendrauti. Praėjus metams nuo didžiojo karo pradžios, tiek Medvedčuko bendražygiai, tiek Zelenskio komandos nariai buvo įsitikinę: Putino pusbrolio atvedimas į valdžią buvo Kremliaus „planas A“.

Ukrainos specialiosios tarnybos tikina, kad „apsupta“ Aukščiausioji Rada turėjo pašalinti parlamento vadovą Ruslaną Stefančiuką. Apskritai tai turėjo įvykti vasario 27 d. Vietoj V. Stefančuko parlamento pirmininku būtų tapęs Viktoras Medvedčiukas.

 

Kremliaus atsarginis scenarijus

Kremliaus „planas B“ buvo į Rusiją pabėgęs buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius. Ukrainos saugumo tarnyba teigia, kad po Medvedčiuko „dingimo“ rusai svarstė V. Janukovyčiaus grįžimo į Ukrainą variantą.

Jis turėjo dar kartą pareikšti, kad yra teisėtas, ir visas kitas nesąmones, sakė Ukrainos specialiųjų tarnybų šaltiniai.

 

Taigi V. Janukovyčius tapo Rusijos valdžios „planu B“.

„Rusai statė ant „nekritinio importo“, t. y., visų tų, kurie pabėgo po 2014 m., grįžimo į Ukrainą. Pabėgėlių ten užtektų keliems ministrų kabinetams. O jei jie būtų grįžę, būtų užtekę užpildyti kelias svarbiausias pozicijas, o tada pati sistema būtų pradėjusi generuoti žmones žemesnėms pozicijoms“, - sakė buvęs aukščiausio rango pareigūnas iš V. Janukovyčiaus laikų.

Galiausiai planas „sugrąžinti Janukovyčių“ Putino galvoje gyvavo dar kelias dienas ir žlugo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()