„Prasibrauti pro Putino bunkerį“. Koks turėtų būti idealus kovinis dronas  (1)

„Bepiločiai orlaiviai turi būti galingi, jei nori prasiskverbti į Putino bunkerį“, - teigia smogiamųjų bepiločių orlaivių ekspertas Jurijus Kasjanovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariškis ir vienas iš projekto „A.Drones“ įkūrėjų Jurijus Kasjanovas „Dzerkalo Tyzhnya“ rašo, kaip jis įsivaizduoja idealius smogiamuosius dronus Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Kasjanovas mano, kad atakos dronai visų pirma turėtų būti tikslūs, o jų kovinis vienetas gali išlikti nebūtinai labai galingas. Jis taip pat pabrėžia, kad bepiločiai orlaiviai turėtų būti aprūpinti užduotimis, kurias jie turi atlikti.

„Smogiamiesiems bepiločiams nereikia galingų kovinių vienetų, nebent užduotis yra prasiskverbti į Putino bunkerį“, - pateikė pavyzdį Jurijus.

Pasak jo, 100 kilogramų kovinė galvutė neišspręs kovinės užduoties, jei dronas nukris per keliasdešimt metrų nuo taikinio, tačiau jei pataikys tiksliai į taikinį, keli kilogramai šaudmenų gali padaryti didelę žalą priešo lėktuvui, lokatoriui ar S-300 paleidimo įrenginiui.

Autorius pažymi, kad „nėra labai lengva pasiekti didelį taiklumą taikinyje, esančiame už šimtų kilometrų“. Faktas tas, kad operatorius negalės valdyti tokio drono iš tokio didelio atstumo. Taip, galima naudoti palydovinį ryšį, tačiau jis bus brangus, o pačiam bepiločiam orlaiviui reikės įrengti papildomą įrangą. Yra tik viena išeitis: valdymas pagal koordinates (kaip Irano „Shahed“), naudojant trukdžiams atsparius palydovinės navigacijos imtuvus, su gerai suprojektuota inercine orientavimo sistema, orientavimo jutikliais, oro lokatoriais ir krypties ieškikliais. Visa ši elektronika nėra pigi.

 

Tačiau droną galima pasigaminti pigiau, pasidarius korpusą iš faneros, popieriaus ar net putplasčio ir sumontavus kuklų variklį iš grandininio pjūklo. Toks dronas, galintis nuskrieti didelį atstumą, turėtų 2 kg naudingąją apkrovą, būtų pigesnis už gamykloje pagamintus analogus ir jį būtų lengva surinkti į surinkimo liniją. Jei bepiločiai orlaiviai bus gaminami masiškai, jie greitai taps veiksmingu ginklu, aiškina Kasjanovas.

 

Jis mano, kad ne daugiau kaip 100 tokių lengvų bepiločių orlaivių padėtų sunaikinti priešo aerodromą ir visą jame esančią įrangą. Jis taip pat atkreipia dėmesį į ekonominę naudą, nes kelių tūkstančių dolerių vertės dronas gali atimti iš priešo 50 mln. dolerių vertės įrangą.

„Tolimojo nuotolio smogiamieji dronai turėtų tapti masiniu, grėsmingu ginklu, kuriuo naikinsime priešo orlaivius bazėse, retinsime jų priešlėktuvinę gynybą, retinsime logistiką ir galiausiai perkelsime karą į priešo teritoriją“, - apibendrino Jurijus Kasjanovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(46)
(1)
(45)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: