Grėsmė Kremliui: Putinas prašomas sutramdyti „Wagner“ įkūrėją Prigožiną  ()

„Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas kuria konfliktus siekdamas populiarumo ir autoriteto, bet kartu kuria priešiškumą sau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremliaus pareigūnai reikalauja, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas imtųsi teisinių veiksmų prieš „Wagner“ įkūrėją Jevgenijų Prigožiną dėl viešos gynybos ministro Sergejaus Šoigu ir kitų aukšto rango kariuomenės pareigūnų kritikos. Apie tai kovo 11 d., remdamasis informuotais šaltiniais, rašo „The Wall Street Journal“ (WSJ).

Jei  „Wagner“ pavyks užimti Bachmutą, jis turės pranašumą prieš reguliariąją Rusijos kariuomenę, kuri negalėjo užimti reikšmingų miestų Rytų Ukrainoje. „Jei Prigožinui po 7 mėnesių kovų, kurios „Wagner“ kainavo dešimtis tūkstančių kovotojų, nepasiseks, valdžia gali suabejoti grupės koviniu pajėgumu ir įpilti žibalo į ugnį jo priešų politiniame ir kariniame elite. Prigožino pozicijoms būtų dar labiau pakenkta“, – pastebėjo ekspertai.

Rusijos gynybos ministerija ir Kremlius neatsakė į WSJ prašymą pakomentuoti santykius su Prigožinu ir „Wagner“.

Žmonės Putino administracijoje kalba apie prezidento sprendimą sulaikyti Prigožiną po aukštų Kremliaus pareigūnų skundų. „Jie nusprendė, kad Prigožinas kelia per didelę grėsmę, ir nusprendė, kad laikas jį nuslopinti. Nuo sausio Prigožinas ir jo kovotojai rečiau minimi Rusijos žiniasklaidoje po Kremliaus nurodymo", - sakė buvęs Rusijos žvalgybos agentas, turintis ryšių Kremliuje.

 

Prokremliškas analitikas Sergejus Markovas patvirtino valstybinių televizijos ir radijo stočių vadovų prašymą „sušvelninti“ nuorodas į Prigožiną ir „Wagner“.

Vienas iš Europos žvalgybos atstovų pokalbyje su WSJ pažymėjo, kad Rusija pralaimi didįjį karą Ukrainoje, todėl jiems vis dar reikia Prigožino.

Kai „Wagner“ veikė Afrikoje, jis veikė nepriklausomai nuo Gynybos ministerijos. WSJ pažymėjo, kad samdiniai sudarė savo sutartis su vietos lyderiais, kad apsaugotų naudingąsias iškasenas. Prigožinas tada pasirodė kaip stiprus žmogus, galintis atsispirti Rusijos vyriausybei ir dabartinei saugumo struktūrai Bet dabar vadovybės kritika išjudino elitą. Prigožino pasisakymai buvo ignoruojami, kai „Wagner“ veikė Sirijoje ir Afrikoje, tačiau Ukrainoje jis ėmė visus pykdyti, sako Kremliui artimi žmonės.

 

Rusijos valdžios elitą erzina ir šiurpūs „Wagner“ vaizdo įrašai, žiaurūs Prigožino pasisakymai. Todėl, jei jam nepavyks užimti Bachmuto, Prigožinui teks atidžiau dairytis per petį.

(28)
(2)
(26)

Komentarai ()

Susijusios žymos: