Jurgita Laurinėnaitė. Europos kariuomenė: „niekaip nesibaigianti istorija“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2010-03-31 21:42
Pvz tu, tikinantis kad net ir karo atveju, karininkai aukščiau politikų. Priimant smulkius taktinius sprendimus tai taip, bet imant globalų mąstą, konfliktus galima išspręsti, pabaigti, sustabdyti tik politinėmis pastangomis, o ne karininkų ir kareivių "išmone" Kas dar per vienas Šikelgruberis?
lightfire 2010-03-31 22:10
A.Hitleris. Iki kapralo laipsnio pakilęs aiškino generolams kaip kariauti. Jo taktinių įsikišimų dėka susiklostė aplinkybės, kad karą Vokietija prakišo.
Arns 2010-03-31 23:32
o tūlas lightfire vis nenusileidžia ir tvirtina, kad kariai svarbiausi kare. Niekai, jie tik eiliniai mūškietai ir tiek. Politikai kariavo ir kariauja. Net ir tavo liaupsinamam karui su terorizmu, pirmiausia reikia politinio pritarimo, tad generolai daugiau ne taktikom užsiima, o bandymais savo veiksmus pateisinti. Kas sako jog nurodinėjimas kaip kautis yra trukdis? Gal jeigu trukdis suveikia generolams neleidžiant pradėti skerdynių, nes jiems taip patogiau ir greičiau, didelė problema? Nelabai įrodyta jog Hitleris itin vadovavo, vienas kitas mūšis greičiausiai buvo pagal jo planus, bet visas karas tikrai ne.
lightfire 2010-04-01 00:27
"greičiausiai" eeee...eik skaityk istorijos vadovėlius, biografines knygas ir tada sugrįž su arhumentais, o ne su "greičiausiai", istorike..
Arns 2010-04-01 07:48
matyt esi koks kareivukas, tad sunku pripažinti, jog jūs teesate patrankų mėsa. Karuose kariaujate ir tiek, o kai nusprendžiama jog pakaks, ieškoma sprendimų. Kas jau kas, bet kariai daugiau jokio vaidmens nevaidina. Aišku gali įsivaizduoti esas kažkas daugiau, bet... tada reiktu pas daktarus eiti lankytis Prašai įrodymų? Visi susitarimai kokių ginklų nenaudoti, pirmiau politiniai sprendimai, patiems karo vadams dažnai supančiojamos rankos, nes savo pamėgtų žaisliukų nebegauna į rankas. O kaip žinia, nuo tokių ginklų(pvz kasetinės, fosfarinės bombos, minos mediniais korpusais ir pan) žūsta daugiausiai civiliai. O dėl Hitlerio, prašom rimtus ir tikrus argumentus pateikinėti. Mano žiniomis, jis labiau vadams simpatizavo, bet ne tiesiogiai pats kišosi į vadus. Panašiai kiek stalinas, bet juk dėl to, kad karą laimėjo SSRS su sąjungininkais, nereiškia kad jis vienas talentingiausių karo vadų Bet pagal tavo logiką...
lightfire 2010-04-01 11:08
tavo žinios - primityvios. 1941 Barbarosos planas - veržtis trimis kryptimis, o tada susikoncentruoti į Maskvą - Hitlerio sprendimas, nors generolai 1941 lapkritį - žiemą Maskvos puolimo atsisakyti. Generolai buvo teisūs, Hitleris ne. Staliningradas - Hitlerio sumanymas "kovoti iki galo". Kurskas - Hitlerio sumanymas laukti Tigrų ir lįsti į spąstus. Tas pats Hitleris įtikinėjo, kad Sajungininkai išsilaipins Pa de Kalė, o ne Normandijoje - klaida kainavusi Antrąjį frontą. dar pvz reikia?
Arns 2010-04-01 13:23
lightfire, nejauti jog pastoviai nusišneki? Aš tau primenu kas kuria taisykles, kas jas prižiūri ir t.t. Bet tu vis nesugebi atsiplėšti nuo žemės ir bandai statyti vežimą prieš arklį. Kariai tik kariauja, o ne kažką kuria. Tad visi tavo vartymaisi "Kare pagrindinį vaidmenį vaidina būtent kariai", "kada ir kur - tai sprendžia kariai", "kažkokius briedus trauki apie politikus karo veiksmų metu" ir t.t labai juokingi. Aš puikiai suprantu jog ne politikai bėgioja po karo lauką, tačiau tamstos "įžvalgumas" stebėtinai seklus. Visados kare didžiausią vaidmenį vaidino valdžia, dabartis irgi ne išimtis. Jeigu tau vis dar neaišku, patarčiau pačiam pasigilinti į šį aspektą ir sužinosi, jeigu logiškai iki to dabar prieiti negali(gal knygos tada atvers tau akis). Kariuomenė kariavo, kariauja ir kariaus pagal "užsakymus", kariaus taip kaip leis valdžia, ir baigs konfliktus ne tada kai patys panorės, o kada bus valdžios atitinkamas sprendimas.
lightfire 2010-04-01 15:28
tau matyt bus naujiena, kad valstybes kartais valdo ir karinė valdžia - karinės chuntos. Ką tada? tavo logikos namelis sugriūtų..
prowler 2010-06-05 19:29
Straipsnyje pateikti lektuvu ir kariu duomenys is kur jie?sumalta,suvelta viskas...18000 lektuvu -tai cia su visu rezervu,nac.gvardija.UK turi1112 KOP lektuvu. A.Hitleris ne tik musiams ,,vadovavo''.Butent jam vienam ,,nusvito'' ideja ME-262A pritaikyt kaip bombonesi.Todel ant konvejerio jis pateko pusmeciu veliau.Tas pats buvo ir su stg-44.