„Smogs galinga ataka iš oro, tada tankų puolimas, iš paskos šarvuočiai su pėstininkais“. WSJ skelbia, kas tuoj nutiks Ukrainoje  ()

Karo ekspertai „The Wall Street Journal“ komentare aprašė pavasarinį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimą: pirmiausia raketų ataka, tada tankai ir galiausiai pėstininkai iš karto dvejomis kryptimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavasarinis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimas gali prasidėti oro antskrydžiu, po kurio prasidės masinis tankų puolimas, po kurio mūšio lauke pasirodys šarvuočiai su pėstininkais. Tokią prognozę pateikia „The Wall Street Journal“ kalbinti karo ekspertai, kurie savo vertinimuose atsižvelgia į Ukrainos kariuomenės pajėgumus ir jos kariuomenės rengimą NATO šalyse. Ukrainos kariškiai antžeminį „tiltą“ į Krymą nukirs iš karto dvejose vietose.

Kadangi Kijevas nekontroliuoja oro erdvės virš Ukrainos ir neturi pakankamai orlaivių, kad galėtų įvykdyti oro smūgį, puolimas greičiausiai prasidės masiniu bombardavimu, naudojant tiksliai valdomas raketas ir artileriją.

Po to vyks plataus masto sausumos pajėgų puolimas, prognozuoja leidinys. Tokia taktika panaši į NATO puolimo operacijas, nors Ukraina šiuo metu neturi tiek modernios įrangos, kuri reikalinga Aljanso operacijoms, nes daugelis žadėtų tankų, tarp jų ir M1 „Abrams“, į Ukrainą atvyks vėliau, todėl Kijevas turės apjungti modernių vakarietiškų tankų ir savo sovietų gamybos tankų taktiką, pažymima medžiagoje. 

Pastarieji daugeliu parametrų nusileidžia vakarietiškiesiems, tačiau daugelis iš kelių šimtų sovietų tankų buvo modernizuoti Ukrainos ir aprūpinti modernia įranga, pažymi laikraštis. Tankų puolimą palaikys pėstininkų rikiuotės remiamos pėstininkų kovos mašinų, įskaitant amerikiečių „Stryker“, rašo WSJ.

Labiausiai tikėtina smūgio kryptis – šalies pietryčiai, kur ginkluotosios pajėgos gali bandyti nutraukti sausumos koridorių, jungiantį Rusiją su Krymu, lygiagrečiai ginkluotosios pajėgos gali veržtis iš Zaporožės srities link Melitopolio ir prie Azovo jūros, prognozuoja Šv. Andriaus universiteto (Škotija) strateginių studijų profesorius Phillipsas O'Brienas prognozuoja.

 

Jis pridūrė, kad netrukus pradėtas puolimas reikš, kad Ukraina dar neturės tolimojo nuotolio ginklų, kurie galėtų padėti sumažinti Rusijos tiekimo linijas.

Kijevas turi pasiekti matomą pažangą dabartinėmis sąlygomis, kai dauguma tankų dar nėra pristatyti, kad Vakarų karinė parama būtų išlaikyta esamo lygio, sakė Madisono politikos forumo miesto karo studijų departamento direktorius Johnas Spenceris. Jo nuomone, ukrainiečiai ir toliau taikys Rusijos gynybos silpnųjų vietų paieškos ir tikslių smūgių prieš jas taktiką, kaip tai buvo daroma ankstesniuose Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimuose. 

 

O'Brienas taip pat sako, kad tokią taktiką būtų galima panaudoti. Nemažai analitikų atkreipė dėmesį, kad Rusija Zaporožėje nutiesė gynybines linijas, todėl silpnųjų vietų paieškos taktika gali būti naudingesnė nei masinis puolimas.

Ir nors Ukrainos kariai yra labiau motyvuoti ir dažnai geriau ginkluoti, Rusija turėjo keletą mėnesių pasiruošti gynybai, o Rusijos vadovybė jau parodė, kad yra pasirengusi dideliems gyvybių ir įrangos praradimams, kad pasiektų savo tikslus, pažymi WSJ.

Praėjus metams nuo karo pradžios, abi pusės susiduria su problema sutelkti išteklius, reikalingus karo veiksmų intensyvumui palaikyti, WSJ sakė Ukrainos nacionalinio strateginių studijų instituto analitikas Mykola Beleskovas. Tačiau, jo nuomone, Rusijos pajėgų išsekimas prie Bachmuto gali suteikti Ukrainai „unikalią galimybę puolimui“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(67)
(7)
(60)

Komentarai ()