Nutekėjo itin slapta informacija: „Wagner“ bandė įsigyti ginklų iš NATO  (4)

Internete nutekėję slapti Pentagono dokumentai rodo, kad JAV žinojo, jog „Wagner“ bando įsigyti ginklų iš NATO narės Turkijos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-09 Nutekėjo itin slapta informacija: „Wagner“ bandė įsigyti ginklų iš NATO  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis nutekintais slaptais JAV gynybos departamento dokumentais, Amerikos žvalgyba žinojo, kad Rusijos „Wagner“ vasario pradžioje per tarpininką iš Turkijos bandė nusipirkti ginklų karui Ukrainoje. Afrikos šalis Malis turėjo veikti kaip ši tarpininkė, rašo „Washington Post“.

Remiantis įslaptintais Pentagono dokumentais, Rusijos „Wagner“ atstovai lankėsi NATO narėje Turkijoje, siekdami derėtis dėl ginklų ir įrangos pirkimo, kad sustiprintų savo pozicijas per karą Ukrainoje.

Dokumentuose rašoma, kad „Wagner“ vasario pradžioje susitiko su Turkijos kontaktiniais asmenimis, kad aptartų ginklų pirkimo per tarpininkus klausimus. Tokia tarpininke turėjo tapti Afrikos šalis Malis. Dokumentuose teigiama, kad laikinai einantis šalies prezidento pareigas Assimi Goita patvirtino, kad Malis gali pirkti ginklus Turkijoje „Wagner“ vardu.

Tačiau slaptuose dokumentuose nenurodoma, ar Turkijos vyriausybė žinojo apie šias derybas ir ar jos buvo sėkmingos. Tačiau fakto, kad NATO šalis galėjo padėti Rusijai kare su Ukraina, atskleidimas gali pasirodyti skandalingas, ypač dėl to, kad Turkija bando blokuoti Švedijos įstojimą į Aljansą, rašo amerikiečių leidinys.

 

Turkijos vyriausybės atstovas atsisakė komentuoti, o Malio ambasada JAV neatsakė į prašymą paaiškinti situaciją.

Amerikos žvalgybos dokumentuose taip pat nurodomi „Wagner“ planai verbuoti rusų belaisvius karui Ukrainoje ir pabrėžiama, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos tapo priklausomos nuo „Wagner“ samdinių.

Leidinys taip pat rašo, kad šie slapti Pentagono dokumentai demonstruoja, kad JAV žvalgyba giliai įsiskverbė į Rusijos ginkluotąsias pajėgas ir gali iš anksto įspėti Ukrainą apie išpuolius bei patikimai įvertinti Rusijos ginkluotųjų pajėgų stipriąsias ir silpnąsias puses.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(1)
(54)

Komentarai (4)