Slapta Krymą stebėjęs RQ-170 „Sentinel“: kuo ypatingas „nematomas“ JAV dronas?  ()

Paviešintais duomenimis, šis dronas „atliko užduotis, susijusias su JAV, NATO šalių ir partnerių nacionaliniais tikslais“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nutekintuose Pentagono dokumentuose, teigiama, kad slapčiausias JAV bepilotis orlaivis RQ-170 „Sentinel“ atliko devynis skrydžius virš Rusijos okupuoto Krymo. „Fokus“ atskleidžia slapto drono technines charakteristikas.

RQ-170 „Sentinel“ yra dronas, kurį sukūrė „Skunk Works“ (priklauso „Lockheed“) ir turi slaptą (stealth) technologiją. Dronas yra nematomas priešo radarams ir, sprendžiant iš retų nuotraukų internete bei ekspertų nuomonės, jame sumontuotas sintetinės diafragmos radaras, kuris yra palei drono vidurio liniją.

RQ-170 „Sentinel“ yra skraidančio sparno formos. Jo sparnų plotis siekia apie 20 m. Droną varo reaktyvinis variklis.

Droną tikriausiai galima valdyti įvairiais būdais. Be rankinio valdymo, taip pat galimas visiškai automatinis režimas, kuriame RQ-170 gali naudoti inercinę navigacijos sistemą ir GPS.

Remiantis kai kuriais pranešimais, „Sentinel“ dronas yra aprūpintas moduline sistema ir gali nešti naudingą krovinį, priklausomai nuo jam skirtos misijos. Tačiau ekspertai atkreipia dėmesį į „RQ“ žymėjimą, kuris gali reikšti, kad dronas nėra aprūpintas amunicija, nes JAV armija atakuojančius dronus žymi „MQ“, kur „M“ reiškia „multi-purpose“ (daugiafunkcis).

 

Kai kurie šaltiniai teigia, kad bepilotis orlaivis pirmiausia naudojamas žvalgybinėms misijoms mažame ir vidutiniame aukštyje.

 

Kol kas nežinoma, kokia RQ-170 „Sentinel“ modifikacija skrido virš Krymo, nes šis dronas JAV kariuomenės naudojamas nuo 2005 metų ir dalyvavo operacijose Irane, Pakistane, Afganistane. Beje, Iranui 2011 metais pavyko užgrobti šį virš jo teritorijos skrendantį droną ir sutiko jį grąžinti JAV tik atlikus „atvirkštinę inžineriją“. Tai yra, tik vietiniams ekspertams viską išsiaiškinus apie jo struktūrą.

Tačiau per pastaruosius 13 metų nuo šio incidento bepiločio orlaivio modifikacija tikrai smarkiai pasikeitė ir patobulėjo, tačiau konkrečių duomenų apie tai viešoje erdvėje nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()