Iranas skelbia sensaciją: aptiko ir privertė į paviršių pakilti JAV povandeninį laivą – skelbiama Pentagono reakcija  ()

Irano karinis jūrų laivynas teigia, kad jų povandeninis laivas ėmėsi veiksmų prieš JAV laivą strateginiame Hormūzo sąsiauryje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iranas ketvirtadienį pareiškė, kad „privertė“ pakilti į paviršių JAV povandeninį laivą, kuris kirto strateginį Hormūzo sąsiaurį Persijos įlankoje, o amerikiečiai šį teiginį nedelsdami paneigė.

Irano karinio jūrų laivyno vadas admirolas Shahram Irani valstybinei televizijai sakė, kad atominis povandeninis laivas „USS Florida“ „artėjo ir praplaukė visiškai tyliai“, kai iš dalies įplaukė į Irano vandenis.

Irano povandeninis laivas privertė jį „iškilti paviršių ir kirsti sąsiaurį“, sakė jis ir pridūrė, kad Teheranas iškels šį klausimą „tarptautinėms valdžios institucijoms“.

„Twitter“ pareiškime JAV karinio jūrų laivyno Bahreine 5-asis laivynas teigė, kad teiginys yra „visiškai klaidingas“ ir „atspindi daugiau Irano dezinformacijos, destabilizuojančios regioną“.

 

Joks amerikiečių povandeninis laivas pastaruoju metu nepraplaukė per Hormūzo sąsiaurį, rašoma pranešime.

„JAV 5-asis laivynas ir toliau dirba visur, kur leidžia tarptautinė teisė“, – pridūrė jis.

Pademonstruodama jėgą, JAV kariuomenė anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad išsiuntė atominį valdomų raketų povandeninį laivą į Artimuosius Rytus, kad „padėtų užtikrinti regioninį jūrų saugumą ir stabilumą“, didėjant įtampai su Iranu.

Tąkart Pentagonas parodė laivo „USS Florida“ nuotrauką, plaukiančio Sueco kanalu pakeliui į Persijos įlanką. JAV paprastai neatskleidžia savo povandeninių laivų buvimo vietos, kol jie yra jūroje.

 

5-asis laivynas patruliuoja itin svarbiame Hormūzo sąsiauryje – siaurame Persijos įlankos kelyje, per kurį tranzitu keliauja 20 proc. visos naftos. Jo regionas apima Bab el Mandebo sąsiaurį prie Jemeno ir Raudonąją jūrą, besitęsiančią iki Sueco kanalo, Egipto vandens kelių, jungiančio Artimuosius Rytus su Viduržemio jūra.

Vašingtonas ne kartą kaltino galingas Irano Islamo revoliucijos gvardijos pajėgas sutrikdžius jūrų eismą strateginiuose Persijos įlankos vandenyse.

Praėjusį birželį JAV karinis jūrų laivynas pareiškė, kad trys Irano laivai „nesaugiai ir neprofesionaliai bendravo“, kai jų laivai plaukė per sąsiaurį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(6)
(21)

Komentarai ()