Automatinis virtuvinis robotas gali paruošti daugiau kaip 600 skirtingų patiekalų (Video)  (3)

Šiuolaikinis mokslas vystosi ypač sparčiai, bet yra tokios sritys, kurių jis praktiškai nepalietė. Pavyzdžiui, virtuvė. Vis dėlto, ankščiau ar vėliau mokslas pasieks ir ją, o pirmuosius žingsnius jau žengia įvairių šalių mokslininkai, įskaitant ir Kiniją. Čia sukurtas bene funkcionaliausias tokio tipo gaminys - robotas, galintis pagaminti virš 600 tradicinių kinietiškų patiekalų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Televizorių įstrižainė didėja, telefonai tampa vis sumanesniais, šiuolaikinių kompiuterių galia stebina, o kompiuterinių žaidimų kokybė artėja prie animuotų filmų, tačiau jei pažvelgsime į virtuvę, pamatysime, kad ten nėra kuo stebėtis. Mikrobangų krosnelės, duonos kepimo krosnelės, virtuvės kombainai ir kita įranga yra tik instrumentai, o ne pilnaverčiai savarankiškai patiekalus gaminantys "virėjai". Tačiau tokia ateitis jau artėja. Panašu, jog pirmieji virėjų-robotų kūrimu ir tobulinimu užsiėmė vis gi japonai, tačiau kiniečių mokslininkai ir inžinieriai nuo jų nei trupučio neatsilieka.

Kinijos Yangzhou ir Shanghai Jiaotong universitetų mokslininkai, bendradarbiaudami su Shenzhen mieste įsikūrusiomis verslo kompanijomis, sukūrė visiškai automatinį robotą, kuris gali pagaminti daugiau kaip 600 klasikinių kinietiškos virtuvės patiekalų. Visi nurodymai aparatui suvedami per paprastą meniu lietimui jautriame ekrane. Nors technologinės smulkmenos oficialiai dar nėra atskleistos, informacijos šaltiniai teigia, jog į mašiną tereikia sudėti maisto produktus, nustatyti reikiamą programą ir sulaukti pageidaujamo patiekalo. Turint omenyje, kad daugumai patiekalų reikalingos skirtingos ruošimo operacijos (troškinimas, kepimas, virimas ir t.t.), tai galima laikyti dideliu robotizuotos kulinarijos pasiekimu.

Roboto veikimą demonstruojančio video kol kas taip pat nėra parengta, tačiau  įrenginys yra užfiksuotas keliuose kadruose, nufilmuotuose pramonės mugėje "Chinese Industry Fair" dar 2009 metais (robotas rodomas nuo laiko žymos 0:30).


 
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: