Maskvoje precendento neturintys įvykiai: uždaroma Raudonoji aikštė, ant kojų pakelta Rusijos gvardija  ()

Maskva imasi saugumo priemonių - uždaroma Raudonoji aikštė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą per daugelį metų Rusijos valdžia, ruošdamasi gegužės 9-osios paradui, uždaro Raudonąją aikštę dviem savaitėms iš karto (nuo balandžio 27 d. iki gegužės 10 d.), Rusijos gvardija pervedama į sustiprintą režimą.  Atsižvelgdamas į karą su Ukraina ir vis dažnėjančių dronų skrydžių į Maskvą, Kremlius nusprendė imtis precedento neturinčių priemonių. Sprendžiant iš publikacijų Rusijos spaudoje, tokio ilgo pagrindinės Rusijos aikštės uždarymo per trumpą Rusijos istoriją (įkurta 1991 m.) dar nebuvo.

Kremliaus naujienų agentūros, remdamosi FSO informacija, oficialiai pranešė apie aikštės uždarymą 2 savaitėms. „Agentūros“ analizė „Telegram“ kanale rodo, kad prieš tai, 2010-2020 metais, įėjimas į aikštę niekad taip ilgai nebuvo užtvertas. Įvedamos saugumo priemonės, nes netoli Maskvos daugėja dronų antpuolių.

Valdžia kasmet uždaro Raudonąją aikštę, kad pasiruoštų Pergalės paradui. Tačiau nuo 2010 metų įėjimas buvo uždaromas tik kelioms dienoms, daugiausiai savaitei.

Net prasidėjus Rusijos kariuomenės invazijai į Ukrainą, 2022-ųjų gegužę paradui pasiruošti pakako vos septynių dienų: Raudonoji aikštė buvo uždaryta nuo gegužės 4 iki 10 dienos. 2020 ir 2021 m., kai galiojo koronaviruso apribojimai, valdžia nepranešė apie užsitęsusius aikštės uždarymus. O 2019 m., ruošiantis paradui, Raudonoji aikštė buvo uždaryta tik penkias dienas: nuo gegužės 6 iki gegužės 10 d.

2005-ųjų gegužę, įėjimas į aikštę dviem savaitėms buvo apribotas dėl dalies dangos pakeitimo, tačiau, sprendžiant iš žiniasklaidos pranešimų, ji nebuvo visiškai uždaryta.

 

2023 metų pergalės dieną visoje Rusijoje nebus rengiama tradicinė „Nemirtingojo pulko“ eisena.  „Nemirtingojo Rusijos pulko“ Centrinės būstinės pirmininkė paaiškino, kad tai padaryta dėl „saugumo tikslų“.

Šalies pasienio regionuose šiemet paradas iš viso buvo atšauktas. Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas sakė, kad toks sprendimas buvo priimtas „siekiant neprovokuoti priešo“. Kursko srities gubernatorius atšaukimą paaiškino saugumo sumetimais. Be to, paradas nevyks Krasnodaro teritorijoje, Kryme ir Sevastopolyje. Voroneže valdžia nusprendė surengti paradą, tačiau prašė gyventojų nefilmuoti ir neskelbti, kaip yra organizuojamas renginio saugumas, kad šie duomenys „netaptų informacija priešams“.

 

Per pastarąsias dvi dienas Maskvos srityje buvo rasti mažiausiai du dronai ir vienas kvadrokopteris. Žiniasklaida taip pat pranešė apie dar vieną droną Maskvos srityje. Vienas iš rastų dronų buvo prikimštas sprogmenų ir nukrito 38 km nuo Maskvos žiedinio kelio. Išvakarėse buvo gauta pranešimų, kad dėl drono teko laikinai uždaryti dangų virš Vnukovo oro uosto.

2022 metais pergalės parade Maskvoje ir Sankt Peterburge netikėtai buvo atšaukta eterinė renginio dalis. Tuomet prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas šį sprendimą paaiškino oro sąlygomis. Nežinia, ar šiemet parade bus aviacinė dalis: Peskovas teigė, kad apie tai kalbėti „anksti“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(73)
(4)
(69)

Komentarai ()

Susijusios žymos: