Likus vos keturioms dienoms iki sprogimo prie „Nord Stream“ buvo pastebėtas ypatingas Rusijos laivas  ()

Praėjusį rugsėjį Danijos patrulinis laivas prie „Nord Stream“ dujotiekio pastebėjo ir nufotografavo Rusijos laivą SS-750, skirtą povandeninėms operacijoms vykdyti. Jame įprastai yra mažas povandeninis laivas AS-26 „Priz“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos laivas SS-750 sukiojosi prie „Nord Stream“ likus 4 dienoms iki dujotiekio sprogimo 2022 m. rugsėjo 26 d., praneša Danijos laikraštis „Information“.

Rusijos laivas SS-750 yra skirtas povandeninėms operacijoms vykdyti ir jame yra AS-26 „Priz“ tipo povandeninis laivas. Norvegijos gynybos štabas patvirtino, kad 2022 metų rugsėjo 22 dieną iš Danijos patrulinio katerio į rytus nuo Bornholmo gavo 26 Rusijos laivo nuotraukas.

„Neįtikėtinai įdomu. SS-750 yra specialus laivas, sukurtas specialiai povandeninėms operacijoms“, – teigė švedų ekspertas Joakimas von Braunas.

Pasak ekspertų grupės „Europa“ vyresniojo analitiko Jacobo Kaarsbo, šie duomenys gali padėti nustatyti, kas ten vyko prieš per visą pasaulį nuskambėjusį sprogimą. „SS-750 yra įdomiausias laivas, kurį reikia patikrinti, nes žinome, kad jis gali atlikti tokią operaciją“, – sakė ekspertas.

„Nord Stream“ avarijos tyrimas šiuo metu atliekamas Danijoje, Švedijoje ir Vokietijoje. Norvegija taip pat dabar turi daugybę laivų, kurie maždaug tuo metu buvo tuose vandenyse, nuotraukų. Neabejojama, kad vamzdžius turėjo pasiekti kažkoks povandeninis aparatas, galinti padėti sprogmenis ar padaryti kitokią žalą dujotiekiui. Iki šiol spėliota, kad operaciją įvykdė Ukraina ar net JAV. Tačiau SS-750 laivo buvimas ten tokiu metu yra labai aiškiai rūkstantis ginklas. Šis nuo 1990-ųjų naudojamas laivas yra skirtas povandeniniams tyrimams, nuskendusių laivų ištraukimui ir panašioms misijoms, bet priklauso Rusijos kariniam laivynui, Baltijos jūros flotilei.

 

Rusija, aišku, nieko nekomentuoja. Tačiau priešingai nei kaltinimai JAV, Ukrainai ar net Lenkijai, įtarimai SS-750 turi bent šiokį tokį pagrindą - vaizdo medžiagą.

(31)
(3)
(28)

Komentarai ()

Susijusios žymos: