Magnis – alternatyvus energijos šaltinis?  (11)

Dr. Takashi Yabe iš Tokijo technologijos instituto teigia, kad magnio Žemėje yra tiek, kad pakaktų patenkinti pasaulio energijos poreikius 300 000 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Magnio iš tiesų yra daug, tačiau jo gavyba nėra nei pigi, nei švari. Pagrindinis būdai magniui išgauti - elektrolizės procesas, kuriam reikia daug elektros energijos, bei aukštos temperatūros metodas, vadinamas Pidgeono procesu, kuomet magnio oksidas yra maišomas su siliciu ir abi medžiagos kaitinamos, o cheminės reakcijos metu gaunami metalinis magnis ir silicio oksidas. Tačiau ir šiam procesui reikia labai daug energijos, apie 35-40 megavatvalandžių tonai metalo išgauti. Dr. Takashi Yabe reikalingą aukštą temperatūrą - 3700 laipsnių Celsijaus - pasiekė koncentruojant Saulės energiją kolektoriumi bei šia Saulės energija papildomai kaupinant lazerį. Lazeris buvo reikalingas, nes vien koncentruotos saulės energijos neužtektų tokiai temperatūrai gauti. Tačiau magnio išgavimas yra tik vienas iš etapų, sekantis žingsnis būtų rasti, kaip iš jo gauti energiją kontroliuojamu ir saugiu būdu. Įmonės MagPower inžinieriai pasiūlė metalo-oro kuro elementą, naudojantį magnio anodą, druskos tirpalą arba sūrų jūros vandenį bei deguonį iš aplinkos oro ir generuojantį elektros srovę.

Tokio tipo kuro elementas vadinasi MAFC (magnesium-air fuel cell, magnio-oro kuro elementas).

Lyginant su vandenilio kuro elementu, magnio-oro kuro elementas yra pigesnis, turi didesnį naudingumo koeficientą, galintį siekti net 90%, didesnę įtampą (1,8 V, o vandenilio – tik 0,8 V), žemesnę darbinę temperatūrą, yra saugesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(2)
(0)
(2)

Komentarai (11)