Galinga žinia. Ukraina rado būdą, kaip kovoti su „Šahedais“. Jie sudaužomi vietoje  ()

Kaip pastebi žurnalistai, Kijevui sunku konkuruoti su Rusijos Federacija Juodojoje jūroje. Tačiau ant galingo Dniepro viskas yra kitaip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi mažiausiai 18 „Dauntless Sea Ark“ katerių su dviem montuojamomis patrankomis ir 40 mm granatsvaidžiu – galingoms upių operacijoms.

JAV perduoti patruliniai kateriai „Dauntless Sea Ark“ sudaro neseniai pasirodžiusio Ukrainos ginkluotųjų pajėgų upių laivyno pagrindą. Šie kateriai taip pat naudojami kovojant su Irano bepiločiais orlaiviais, kurie skrenda žemai ir todėl nepatenka į radarus. Tai rašo CNN.

Laivai turi mažai šarvų, tačiau dėl savo greičio ir manevringumo jie išvengia priešo atakų.

„Mes ieškome priešų visur – ore, žemėje ir upėje“, – apie savo užduotį pasakojo kapitonas Antonas, kurio pavardė saugumo sumetimais slepiama.

Dniepras, besidriekiantis 2200 km, laikomas ketvirta pagal ilgį upe Europoje. Tai strateginis objektas: jungia Kijevą, Dniprą, Zaporižią ir Chersoną, užtikrina vandens, elektros išteklių prieinamumą ir yra natūrali gynyba nuo priešo armijų. Dniepro vanduo taip pat aušina Zaporižiios AE branduolinius reaktorius.

„Upė yra strateginis objektas, - paaiškino kapitonas. - Dabar [po Kachovkos HE sprogimo] suprantame, kaip svarbu ją apsaugoti“.

Štai kodėl Ukraina pradėjo kurti upių laivyną: perimti upės ir jos pakrantės kontrolę kontrpuolimui. Be sovietmečio įrangos ir civilinių laivų, kurie buvo modifikuoti kaip kariniai, Ukraina neseniai gavo JAV ir NATO paramą savo upių flotilei sustiprinti.

Patrulinis laivas „Dauntless Sea Ark“

JAV valstybės departamento duomenimis, vien Vašingtonas Ukrainai perdavė 62 pakrantės ir patrulinius katerius, tarp jų mažiausiai 18 patrulinių katerių „Dauntless Sea Ark“.

 

Didžiausias jų greitis – 35 mazgai (apie 65 km/val.). „Dauntless Sea Ark“ turi du sumontuotus šautuvus ir 40 mm granatsvaidį. Tai prideda labai reikalingos galios ginkluotųjų pajėgų upių operacijoms.

„Mūsų misija yra patruliuoti Dniepre. Kadangi po vasario 24 d. uždrausta bet kokia navigacija, turime patikrinti kiekvieną pasirodžiusį katerį – patikrinti, ar nėra įtartinų objektų“, – aiškino jis.

Iš pradžių pagrindinė problema buvo Rusijos diversantai ir kita ardomoji veikla, tačiau nuo tada, kai Maskva pradėjo atakuoti Ukrainos miestus Irano bepiločiais orlaiviais „Shahed“, pakrančių apsauga pradėjo atlikti papildomą vaidmenį.

 

„Rusija dažnai paleidžia bepiločius orlaivius virš upės, arti vandens, todėl Ukrainos oro gynybai ir radarams sunku juos aptikti. Čia turi veikti upės laivynas. Kai Rusija naudoja „Shahed“ bepiločius orlaivius, mes galime naudoti šiuos katerius juos numušti. Tai taip pat yra mūsų darbo dalis“, – paaiškino kapitonas.

Nepaisant kai kurių sėkmių – kreiserio „Moskva“ nuskandinimo, Gyvatės salos kontrolės susigrąžinimo ir kt. – Kijevui, pastebi žurnalistai, vis dar sunku konkuruoti su Rusijos Federacija Juodojoje jūroje. Maskva ten išlaiko didelę dalį Juodosios jūros laivyno, o JAV pagalba daugiausia buvo skirta sausumos pajėgoms stiprinti.

Tačiau ant galingo Dniepro viskas yra kitaip. Atkovojus Chersoną, Ukrainos spec. pajėgos ėmė naudoti vandens kelią savo reidams per upę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(126)
(1)
(125)

Komentarai ()