JAV nejuokauja. Tokį Rusijos veiksmą laikys ataka prieš NATO, bus aktyvuotas 5 straipsnis  ()

JAV Senate pasirodė rezoliucija, kuria Rusijos, Baltarusijos „ar jų marionečių“ veiksmus siūloma vertinti kaip ataką prieš NATO, jeigu dėl jų veiksmų sąjungininkų teritorija bus užteršta radioaktyvia medžiaga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projektą pristatė respublikonų senatorius Lindsey Grahamas ir demokratas Richardas Blumenthalis.

Jie pažymi, kad priimti rezoliuciją juos paskatino Rusijos pranešimas apie taktinių branduolinių ginklų dislokavimą Baltarusijoje.

Senatoriai pažymi, kad tai pirmas precedentas po SSRS žlugimo, kai Rusija perkėlė savo branduolinius ginklus už savo sienų, ir tai yra rimta grėsmė pasauliniam saugumui vykstant karui Ukrainoje.

Iš teksto taip pat aišku, kad antroji priežastis – nenuspėjama situacija Zaporižios AE, kurią kontroliuoja Rusijos Federacijos okupacinės pajėgos.

Grahamas ir Blumenthalis siūlo, kad bet koks Rusijos Federacijos, Baltarusijos „ar jų marionečių“ ​​panaudotų taktinių branduolinių ginklų ar branduolinio objekto sunaikinimas, dėl kurio radioaktyvieji elementai pateks į NATO šalių teritoriją ir sukels rimtų pasekmių, turėtų būti laikoma puolimu prieš Aljansą ir 5 straipsnio naudojimo priežastimi.

„Grėsmė, kad Rusija panaudos branduolinius ginklus, yra reali. Geriausias būdas suvaldyti tą grėsmę yra aiškiai pasakyti Rusijai, kas atsitiks, jei ji panaudos branduolinį ginklą. Mūsų žinutė nukreipta į Putino aplinką. Jei tai padarysite, galite tikėtis rimto NATO atsako. Jūs kariausite su NATO", – sakė Grahamas.

 

„Šios rezoliucijos tikslas – pasiųsti ženklą Vladimirui Putinui ir jo armijai, kad jie bus sunaikinti, jei panaudos taktinius branduolinius ginklus arba sunaikins atominę elektrinę taip, kad tai kels grėsmę NATO valstybių teritorijai“, – sakė senatorius Blumenthal.

Senatoriai siūlo Bideno administracijai surengti atitinkamas konsultacijas su kitų sąjungininkių šalių lyderiais ir Europos partneriais bei apsvarstyti veiksmus, siekiant sumažinti grėsmę civiliams gyventojams ir parengti diplomatinį bei karinį atsaką, „atitinkantį situaciją“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(107)
(3)
(104)

Komentarai ()