Kuo skiriasi ATACMS ir SCALP raketos? Skelbiamas pagrindinis SCALP privalumas  ()

Per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paskelbė apie didelio nuotolio raketų SCALP perdavimą Ukrainai. Tačiau, deja, JAV prezidentas Joe Bidenas dar neapsisprendė, ar aprūpinti Ukrainą balistinėmis raketomis ATACMS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo ekspertas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas, pilotas-instruktorius Romanas Svitanas paaiškino pagrindinį šių tipų raketų skirtumą. „Čia labai svarbus kiekio ir kainos klausimas. ATACMS yra šimtai. Ir iš tikrųjų jie gali mums pristatyti šimtus raketų. ATACMS yra kelis kartus pigesnės nei „Storm Shadow“/SCALP“, – sakė Svitanas.

Pranešama, kad Prancūzija turi mažiau nei 400 SCALP raketų. Daug jų Ukrainai nebus siunčiama - nėra prasmės, nes jų paleidimui reikalingi lėktuvai, o Ukraina neturi visiško oro erdvės pranašumo.

Ukraina greičiausiai gaus 40–50 raketų „Storm Shadow“ ir SCALP. Jos gali sunaikinti tik 25 taikinius (įprastai į vieną paleidžiamos 2 raketos). Ukraina, žinoma, turi šimtus taikinių, kuriuos nori sunaikinti.

„Storm Shadow“ ir SCALP yra sparnuotosios raketos, orlaiviai, skrendantys labai žemai virš vandens ar žemės. Šios raketos yra numušamos, jei tik rusų oro gynybos sistemos jas pastebi - viena iš priežasčių, kodėl į vieną taikinį įprastai siunčiamos dvi tokios raketos. „Kaip „Kalibr“, kuriuos numušame“, – palyginimą pateikė Svitanas.

„Storm Shadow“ ir SCALP, beje, yra du to paties ginklo pavadinimai. Ukraina jau gavo „Storm Shadow“ iš Jungtinės Karalystės, dabar gaus SCALP iš Prancūzijos. Šios raketos įprastai paleidžiamos iš oro - Ukraina tam naudoja „Su-24“. Priklausomai nuo paleidimo aukščio ir versijos, šių raketų skrydžio nuotolis gali siekti 250-550 km. Labai svarbu pabrėžti, kad šaltiniai nurodo, kad raketos, kurias gaus Ukraina, skrieja 250 km.

 

Tuo tarpu ATACMS yra amerikietiška taktinė balistinė žemė-žemė raketa, kurią daug sunkiau numušti. Šaudymo nuotolis iki 300 kilometrų, o tai panašu į tai, ką žada SCALP. Tiesiog ATACMS sunkiau numušti ir jų paleidimui nereikalingi orlaiviai. Jas galima paleisti naudojant HIMARS sistemas, kurias Ukraina jau turi.

„Tai - visiškai kitokia raketa. Tai - balistinė raketa, kuri pradžioje pakyla dešimtis kilometrų kosmoso link, o po to grįžta vertikaliai į taikinį. Ją labai sunku pastebėti“, – vaizdžiai ATACMS veikimą apibūdino Svitanas.

 

Tik dvi sistemos – „Patriot“ ir SAMP/T – gali numušti balistines raketas. ATACMS smūgiai, panašu, nebūtų gilesni nei SCALP, bet jie būtų patikimesni. Rusija teigia, kad turi galimybių numušti taktines balistines raketas, bet tuo galima pagrįstai abejoti.

„Turbūt rusams išvis nepavyks numušti ATACMS. Kai tik ATACMS pasirodys ant Krymo tilto, galite dėti kryžių – jo nebus. Dešimtys ATACMS išjungs tiltą mažiausiai pusei metų, o mums to kaip tik reikia“, – reziumavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas.

(37)
(0)
(37)

Komentarai ()