Mėginama skraidanti vėjo turbina (Video)  (5)

Kompanijos „Joby Energy“ teigimu, aukštesnių atmosferos sluoksnių vėjo energija yra milžiniška – net 870 teravatų, ir jos vienos potencialas gerokai viršija visą dabartinį žmonių energijos poreikį, kuris šiuo metu yra 17 teravatų (tai 17000 gigavatų, arba maždaug 13 tūkstančių tokių elektrinių, kaip uždaryta Ignalinos).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mintis panaudoti troposferos vėjus elektrai gaminti yra nenauja, tačiau tik dabar atsiranda technologinės galimybės įgyvendinti tokius projektus. Viena iš tokių įmonių yra „Joby Energy“, kurianti milžinišką aitvarą, kuris į didelį aukštį galėtų pakelti keliolika prie jo pritvirtintų vėjo generatorių.

Aitvarui pakilti yra įjungiami elektros varikliai, kurie vėliau išjungiami ir virsta elektros generatoriais, o kompiuteris valdo aitvarą taip, kad jis skristu apskrita trajektorija.

Kol kas projektuojama 30 kW galios sistema, kuriai duotas leidimas pakilti į 600 metrų aukštį, bet teoriškai tokie aitvarai gali pakilti ir iki 10 kilometrų, kur vėjai yra gerokai stipresni nei arčiau Žemės. Tačiau net ir 500-600 metrų aukštyje vėjo jėgainė gali pagaminti apie 5 kartus daugiau energijos nei dabartinės pramoninės vėjo jėgainės.

Elektros energija yra perduodama prie lyno pritvirtintu kabeliu, o po to – į tinklą. Kompanijos teigimu, aitvaras pats nusileistų, jei vėjas susilpnėtų, ir pakiltų jam sustiprėjus, taip pat jis turi autonominio valdymo sistemą, kuri leistų jam saugiai nusileisti, net jei tvirtinimo lynas ir nutrūktų. Ši apsauga suveiktų ir susidarius uraganui ir stipresnei vėtrai - aitvaras saugiai nusileistų ir lauktų geresnių oro sąlygų. Na, bet jau teoriškai taip turėtų būti.

„Joby Energy“ tikslas – sukurti tokius aitvarų parkus, bet pirmiausia, be abejo, reikia įsitikinti, kad tokia koncepcija yra saugi ir atsiperkanti. Tad kol kas kompanija po pradinių eksperimentų išsirinko 30 kW koncepcinę jėgainę tolesniems tyrimams. Jeigu tyrimai vyks sėkmingai, toliau planuojama išbandyti 100 kW prototipą, o dar vėliau pereiti prie 300 kW.

Didelio aukščio vėjus norima "įdarbinti" ir kitokio tipo jėgainėmis - prie to pačio galite paskaityti apie galios aitvarus, turėsiančius gaminti elektros energiją.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: