Rublis skubiai leidžiasi į dugną. Pasiekta psichologiškai svarbi riba  ()

Rusijos ekonomikoje iškilo nauja problema. Be ją smogusių sankcijų, keliskart sumažėjusių pajamų ir kapitalo nutekėjimo, dabar rublis dolerio atžvilgiu nukrito iki rekordiškai žemo lygio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą per 16 mėnesių JAV valiuta Rusijoje pabrango iki 100 rublių. Tačiau tai dar ne riba - remiantis prognozėmis, rublis ir toliau kris ateityje.

Taigi, užvakar, 17:22 Kijevo laiku, Maskvos biržoje doleris kainavo 99 rublius. Paskutinį kartą tai buvo 2022 m. kovo 22 d.

Be to, rublis ir toliau pinga - vakar vakare buvo pasiekta psichologiškai svarbi 100 rublių už dolerį riba.

Kaip pastebi „Bloomberg“ analitikai, rublio susilpnėjimo priežastys yra kelios. Visų pirma, tai labai pablogėjusios užsienio prekybos sąlygos ir tarptautinės sankcijos.

Taigi, pagrindinių Rusijos eksportuotojų pajamos nuo 2022 m. liepos mėnesio per metus sumažėjo iki 6,9 mlrd. dolerių - nuo 16,8 mlrd. Tai skaudžiai smogė Rusijos ekonomikai, nes šios lėšos yra pagrindinis Rusijos kietosios valiutos šaltinis.

Be to, pažymima, rublio kritimui įtakos turi ir kapitalo nutekėjimas. Namų ūkiai į užsienio bankus pervedė apie 40 mlrd. dolerių - kadangi rublio palūkanų normos neatitiko infliacijos lūkesčių, „o vis daugiau Rusijos bankų atsidūrė atkirsti nuo pasaulinių mokėjimo sistemų“.

 

2023 m. rublis dolerio atžvilgiu jau susilpnėjo 23 proc. ir yra tarp trijų blogiausiai besiformuojančių rinkų valiutų, šalia Turkijos liros ir Argentinos peso.

Kartu analitikai pažymi, kad ateityje padėtis tik blogės. Juk nėra priežasčių, dėl kurių rublio padėtis artimiausiu metu galėtų pagerėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(47)
(1)
(46)

Komentarai ()